Če se samo od sebe pojavi kakšno okno, ki opozarja, da si morate, da boste zaščiteni pred virusi, naložiti kakšen program, ki ga ne poznate, mu raje ne zaupajte. Foto: Thinkstock
Če se samo od sebe pojavi kakšno okno, ki opozarja, da si morate, da boste zaščiteni pred virusi, naložiti kakšen program, ki ga ne poznate, mu raje ne zaupajte. Foto: Thinkstock

Spletni gigant je 13 mesecev (med januarjem 2009 in februarjem 2010) posebno pozornost namenjal ravno odkrivanju programov, ki računalnikom, namesto da bi jih zaščitili pred napadi virusov, škodujejo.

Po pregledu okoli 240 milijonov spletnih strani so pri Googlu odkrili, da takšni lažni programi predstavljajo že 15 odstotkov vseh programov, ki lahko okužijo osebne računalnike. Tovrstni programi delujejo po naslednjem principu: najprej se uporabniku izpiše opozorilo, da je njegov računalnik ogrožen in da ima na njem nameščen nevaren virus. Da bi se ga rešil, si mora namestiti določen program, ki bo odpravil vse težave. V resnici se z namestitvijo takšnega programa težave šele začenjajo. Programi delujejo na različne načine - nekateri kopirajo podatke z vaših računalnikov, drugi uporabnikom pošiljajo opozorila, da morajo program, ki so ga namestili, tudi plačati ipd.

Ljudje za škodljiv program celo plačali
"Presenetljivo veliko uporabnikov je nasedlo takšnim obvestilom in so ga (lažni protivirusni program, op. a.) tudi plačali. Zato so bili še bolj presenečeni, ko so izvedeli, da jih njihov 'zakonito kupljen' program v resnici sploh ne ščiti pred virusi," piše v študiji, ki jo je Google objavil pred dnevi. Več kot polovica tovrstnih programov je pot do uporabnikov našla prek oglasnih sporočil (oz. t. i. "pop-up" sporočil), še pravi Google in ob tem poudarja, da večina lažnih programov za varovanje pred virusi meri na tiste, ki imajo nameščene Windowse.

Najboljša rešitev za zaščito pred tovrstnimi "zlobnimi" programi je, da se ljudje pozanimajo, kakšen protivirusni program imajo nameščen, in da so vedno rahlo sumničavi, ko se pojavi "pop-up" okence, ki poziva, da na računalnik namestijo kakšen dodatek k programu, je za BBC povedal Graham Cluley, svetovalec podjetja Sophos, ki se ukvarja z zaščito računalnikov.