Slovenija bo lahko že kmalu sodelovala pri vseh programih Ese. Foto: EPA
Slovenija bo lahko že kmalu sodelovala pri vseh programih Ese. Foto: EPA

"S tem se bo okrepilo tudi poslovno sodelovanje, ne le na evropski, temveč tudi na mednarodni ravni," je poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da bo ratifikacija sporazuma začetek novega obetavnega poglavja v odnosih z evropsko agencijo. Pridruženo članstvo sicer predstavlja vmesni korak na poti do polnopravnega članstva v agenciji.

Članstvo bo omogočilo odpiranje novih delovnih mest in krepitev konkurenčnosti, za podjetja pa bo sodelovanje pri takšnih projektih tudi pomembna referenca, je prepričan minister. "Vse reference, ki jih bodo slovenska podjetja nabrala na področju vesoljskih tehnologij, jim bodo odpirale možnosti za širitev na novih trgih," je dejal.

Kmalu bomo lahko sodelovali pri vseh programih
Slovenija je imela od novembra 2010 v okviru Ese status evropske sodelujoče države, ki je bil povezan s sodelovanjem v posebnem petletnem programu (PECS).

Slovenija je do zdaj z agencijo sodelovala pri različnih projektih, večinoma je šlo za akademske projekte, sodelovala pa je tudi v industrijo usmerjenih projektih. Od leta 2010 poteka 25 projektov z okvirno vrednostjo 4,5 milijona evrov. Vodja za industrijsko politiko in revizijo na direktoratu za industrijo in pravne zadeve Ese Geraldine Naja pa je izpostavila, da bo po ratifikaciji sporazuma, podpisanega julija, Slovenija lahko že na naslednjem srečanju ministrov članic, ki bo potekalo v Švici na začetku decembra, prvič sodelovala pri vseh programih.

Končni cilj je polnopravno članstvo
Predsednik DZ-ja Milan Brglez je dodal, da je končni cilj Slovenije polnopravno članstvo v agenciji, saj se bo Slovenija s tem "preostalim 22 državam članicam enakopravno pridružila tako pri odkrivanju vesolja kot tudi pri številnih raziskavah na področju vesoljske znanosti".

S sporazumom se slovenskim visokotehnološkim podjetjem na široko odpirajo vrata do različnih izbirnih programov Ese, medtem ko so lahko do zdaj v mednarodnih projektih sodelovala samo na povabilo partnerjev. Gre torej za izjemne poslovne priložnosti na področju vesoljske tehnologije in industrije, ne le na evropski, ampak tudi na svetovni ravni, je dejal Brglez.