Po skoraj 50 letih naj bi človek ponovno stopil na Lunino površje. Foto: EPA
Po skoraj 50 letih naj bi človek ponovno stopil na Lunino površje. Foto: EPA

Nasa v načrtu, ki ga je predstavila Beli hiši in kongresu, piše, da bo novo plovilo bolj kot na spektakularnih novostih temeljilo na preverjeni tehnologiji iz programov Space Shuttle in Apollo.

Vesoljci bodo do Meseca potovali s pomočjo dveh raket. Posadka naj bi v vesolje poletela v nasledniku "vesoljskih čolničkov" s pomočjo manjše rakete, nato pa se nad Zemljo združila z že prej izstreljenim vozilom za pristanek in raketo, ki bo celotno misijo popeljala do cilja in nazaj.

Skupno raketo bodo med drugim sestavljali zunanji rezervoarji Space Shuttla pa tudi deli rakete Saturn 5, ki je bila uporabljena že pri programu Apollo. Z združevanjem delov bo za Nasine strokovnjake veliko manj dela pri testiranjih in pripravljanju vzletišča v Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, poroča AP.

Na Luni tudi po teden dni
Načrt predvideva, da bo v matičnem vozilu ostal en član posadke in krožil okoli Lune, medtem ko bodo drugi vesoljci v pristajalnem modulu stopili na Luninem površju. V primerjavi s programom Apollo bodo lahko vesoljci pristali kjer koli, tudi na Luninih polih. Na naravnem satelitu bodo lahko ostali tudi po ves teden, dodajajo v Nasi.

Preizkusni let vozila s človeško posadko naj ne bi bil opravljen prej kot leta 2012, kar je dve leti za tem, ko naj bi dokončno upokojili zdajšnji program Space Shuttlov. Nov raketoplan naj bi bil pripraven ne samo za potovanje do Mednarodne vesoljske postaje in Lune, ampak tudi za veliko daljše potovanje do Marsa.

Povratek na Luno je del dolgoročne strategije ZDA, po katerem naj bi vesoljci po skoraj pol stoletja ponovno stopili na njeno površje še pred letom 2020. Stroški projekta še niso znani, prav tako ne, kdaj naj bi se prva posadka odpravila proti Marsu.