"Ideja o izgradnji biodizelske elektrarne je bila ključna, na slovenskem trgu smo želeli vpeljati inovativnost na področju energetike, strmeti k družbeno odgovornemu ravnanju ter dokazati, da ideje lahko vedno postanejo realnost," je ob odprtju povedal predsednik zadružnega upravnega odbora Marko Žula. Foto: MMC RTV SLO
Prva biodizelska elektrarna pri nas

V prvo takšno elektrarno pri nas je večji del sredstev investirala družba Panonica Energetika, sodelovalo pa je še 12 drugih investitorjev. Naložba je stala 1,3 milijona evrov, celotna investicija pa naj bi se povrnila v približno desetih letih.

Elektrarna razpolaga z močjo nekaj manj kot enega megavata, kar približno ustreza zmogljivosti največjih slovenskih sončnih elektrarn, a je njena prednost po besedah generalnega direktorja družbe Panonica Energetika Dejana Šlemerja med drugim tudi ta, da potrebuje vsega 200 kvadratnih metrov prostora, ki so ga našli v benediški obrtni coni.

Na uro bo porabljenih 240 litrov biodizla
Približno enako količino bo elektrarna oddajala tudi toplotne energije, pri tem pa bo na uro porabila okoli 240 litrov biodizla. "To se sliši veliko, a glede na ustvarjeno količino energije je v bistvu malo. Smo se pa strogo odločili, da bomo uporabljali gorivo pridobljeno iz izrabljenih rastlinskih olj. S tem rešujemo tudi ekološko vprašanje, kam s temi olji, čeprav nam je za zdaj žal, da bomo surovino morali pridobivati iz Avstrije, saj v Sloveniji ni primernega ponudnika," je dodal Šlemer. Letno bodo potrebovali približno 1,8 milijona litrov goriva.

Električno energijo bodo oddajali neposredno v omrežje, saj so že sklenili pogodbo z državnim podjetjem za odkup električne energije Borzenom, medtem ko bodo toplotno energijo delno uporabljali za ohranjanje temperature biodizla, preostanek pa se bo uporabil v bodočem vrtnem centru in rastlinjakih neposredno ob elektrarni.

Biodizelske elektrarne so v Evropi začele nastajati šele nekje po letu 2001, trenutno pa je v Evropi okoli 50 tovrstnih elektrarn, medtem ko je največja na Nizozemskem z močjo 87 megavatov.

Prva biodizelska elektrarna pri nas