Poveljnik posadke je Nie Haišen, preostala člana pa sta Liu Boming in Tang Hongboa. Foto: EPA
Poveljnik posadke je Nie Haišen, preostala člana pa sta Liu Boming in Tang Hongboa. Foto: EPA

Z izstrelišča Džjučuan v puščavi Gobi je nekaj po 9. uri po krajevnem času z raketo Dolgi pohod 2F trojica astronavtov poletela proti postaji Tijangong. Približno 380 kilometrov nad Zemljo bo tam preživela tri mesece. Na postaji so pristali približno sedem ur pozneje.

Tako izstrelitev kot dogajanje v notranjosti plovila med poletom je v živo prenašala kitajska državna televizija CCTV.

To je prva kitajska človeška misija v vesolju v skoraj petih letih. Njen poveljnik Nie Haišeng, odlikovan pilot letalskih sil, je sodeloval že na dveh predhodnih misijah. Tudi preostala člana Liu Boming in Tang Hongboa sta pripadnika vojske.

Sorodna novica Kitajski rover pristal na Marsu, nov rekord SpaceX-a, ruski film v vesolju

Vzpostavitev delovanja modula Tianhe

Astronavti bodo bivali v modulu Tianhe, glavnem delu postaje, ki so ga v orbito namestili konec aprila. Modul ima med drugim ločene bivalne prostore za vsakega od njih, tekaško stezo in komunikacijskim središčem za pošiljanje sporočil in videoklice s kontrolnim centrom ter znanstvenelaboratorije.

Njihova prvenstvena naloga bo vzpostavitev delovanja 22,5-tonskega modula, ki je dolg 16,6 metra in širok 4,2 metra in je glavni sestavni del vesoljske postaje, ki bo na koncu tehtala skoraj 70 ton.

Različne elemente bodo izmenično pošiljali v vesolje v naslednjih nekaj letih. Gradnjo bodo spremljale redne dobave tovora in tudi človeške odprave, poroča britanski BBC.

Novi uspeh Kitajske v tekmi za vesolje

Kitajska tudi na Marsu

Kitajska v zadnjih letih ni skrivala svojih ambicij v vesolju in zadnja izstrelitev je po pisanju BBC-ja le še en prikaz njenih zmožnosti na tem področju. V zadnjih mesecih je državi uspelo s površja Lune prinesti vzorce kamnin in zemlje, njen rover pa trenutno raziskuje Mars.

Kitajske vesoljske ambicije je deloma pognala ameriška prepoved njenega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji, pri kateri sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska, piše AFP.