Connie Culp pred operacijo in po njej. Foto: EPA
Connie Culp pred operacijo in po njej. Foto: EPA

46-letna Connie Culp je brez srednjega dela obraza ostala leta 2004, ko jo je v obraz ustrelil njen mož, po petih letih pa so ji kirurgi na kliniki v Clevelandu presadili obraz pred kratkim umrlim ženske. "Mislim, da sem jaz tista, ki ste jo prišli pogledat," je ob prihodu na tiskovno konferenco Culpova dejala novinarjem. "Toda mislim, da je pomembneje, da se osredinite na družino darovalke, ki je omogočila, da imam njen obraz."

Culpova se je ob tem spomnila, kako plastični kirurg Risal Djohan pred petimi leti, ko jo je prvič pregledal, ni bil prepričan, "ali me lahko popravi, toda poskusil je". "Tukaj sem, pet let pozneje in imam nos. Ko vidite nekoga z nepravimi potezami, ki ni videti tako kot vi, ga ne sodite, ker nikoli ne veste, kaj se mu je zgodilo." Operacija matere dveh otrok je trajala 22 ur, operiralo pa jo je 11 kirurgov.

Operacija 46-letnice je bila četrta tovrstna operacija: predtem so dve operaciji izvedli v Franciji in eno na Kitajskem. Prvo operacijo presaditve obraza so pred tremi leti izvedli v Franciji: Isabelle Dinoire je njen pes tako izmaličil obraz, da je bila neprepoznavna.

K. T.