Lokacija Iterja v Franciji. Foto: iter.org
Lokacija Iterja v Franciji. Foto: iter.org
Konec letošnjega leta naj bi se začela gradnja fuzijskega reaktorja, ki naj bi stala 4,5 milijarde evrov. Foto: EPA

Evropski komisar za znanost Janez Potočnik je ob tem dejal, da je projekt velikanski korak naprej v mednarodnem znanstvenem sodelovanju.

"Pokazali smo odločenost, da razvijemo fuzijsko energijo kot energijski vir," je še dejal Potočnik ob robu srečanja v Moskvi.

Japonska, ki je želela reaktor postaviti v svoji Rokašo Muri, se je uradno odrekla kandidaturi za njegovo lokacijo. V zameno naj bi si Tokio izposloval več kadrovskih položajev in dobavo večine opreme za izgradnjo reaktorja.

V projekt so poleg Japonske vključene še Evropska unija kot celota, ZDA, Rusija, Kitajska in Južna Koreja.

Proizvajanje energije z zlitjem atomskih jeder
Bistvo projekta Iter je poskus proizvajanja energije na enak način kot na soncu. Gre za zlitje atomskih jeder, kar je nasproten proces od pridobivanja energije v jedrskih elektrarnah.

Projekt naj bi trajal najmanj 30 let, njegova vrednost pa naj bi bila okrog 10 milijard evrov. Od tega naj bi šlo 4,5 milijarde evrov za gradnjo reaktorja, ki naj bi se začela konec letošnjega leta in naj bi trajala deset let.

50 odstotkov stroškov bo prevzel EU, preostale partnerice pa po 10 odstotkov. Projekt naj bi po napovedih ustvaril kakšnih 10.000 delovnih mest, če bo uspel, pa naj bi ponujal tudi velike možnosti za trženje.