Raketo s kapsulo Zmaj so poskusili istreliti že v soboto, a je računalniški varnostni pregled zaznal napako, zato so izstrelitev prekinili. Foto: EPA
Raketo s kapsulo Zmaj so poskusili istreliti že v soboto, a je računalniški varnostni pregled zaznal napako, zato so izstrelitev prekinili. Foto: EPA

Raketo s kapsulo Zmaj (Dragon) so izstrelili na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi. Za to, da je dosegla višino 340 kilometrov, je potrebovala malo manj kot deset minut. Da bo kapsula dosegla Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), bo sicer potrebovala več dni.

Še preden se bo Zmaj lahko približal ISS-ju, bodo pri nadzoru kapsule na Zemlji preverili njegovo odzivnost in komunikacijski sistem, ko bo kapsula od ISS-ja oddaljena 2,5 kilometra. Če se bo Zmaj na vseh ravneh odzval dobro, se bo lahko šele v petek tudi dejansko približal ISS-ju.

Na razdalji desetih metrov od Mednarodne vesoljske postaje bodo astronavti z robotsko vodeno roko zgrabili kapsulo in jo priključili na samo postajo. Nato bodo iz kapsule odstranili njen tovor, ki vsebuje hrano, vodo in drugo tehnično opremo. Vanjo pa bodo naložili odpadni tovor, težak okoli 660 kilogramov. Kapsulo naj bi na Zemljo usmerili proti koncu meseca.

Izstrelitev zasebne rakete v vesolje je ključnega pomena, saj je ameriška vesoljska agencija Nasa letos upokojila raketoplane in se odločila, da bo v prihodnosti sodelovala z zasebnimi podjetji. Pogodba za oskrbovanje ISS-ja med podjetjem SpaceX in Naso je vredna 1,6 milijarde dolarjev. Človeške posadke zdaj potujejo v vesolje z ruskimi raketami Sojuz, pri tovoru pa pomagata tudi evropska in japonska vesoljska agencija.

Nasa se po ukinitvi programa raketoplanov osredotoča na druge vesoljske odprave, kot je pot človeka na asteroid in planet Mars. Oskrbovanje ISS prevzemajo zasebna podjetja, kot je SpaceX. Za nalogo pa se potegujejo tudi druga podjetja, kot je Orbital Sciences.