Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Kvantno računalništvo temelji na tehnologiji, ki bo dosedanje superračunalnike poslala v pozabo. Naloge, ki bi jih s superračunalniki reševali recimo 10.000 let, lahko s kvantnimi rešimo v nekaj minutah, pravijo. Prvi, sicer ne ravno tako zmogljiv računalnik so si omislili v koprskem Društvu matematikov, fizikov in astronomov. Kot je pojasnil Aljoša Žerjal iz društva: "To je edini in prvi v Sloveniji. Teh osebnih, takih, ki jih lahko kupite za domačo uporabo, je razmeroma malo. Tako rekoč je ta edini na svetu, ki ga lahko dobite za neko spodobno ceno. Proizvajajo ga Kitajci."

Kdo drug le. Na svetu jih je le nekaj sto, pravi sogovornik. Po dveh letih dogovarjanj s proizvajalcem so se ga kupili zato, da bi se na njem učili, programirali in spoznavali še neznano tehnologijo. "Organizirali bomo seminarje, tečaje, tako kot smo takrat, pred 40 leti, počeli s spectrumi, commodorji in podobnimi zadevami," je napovedal Žerjal.

In kje bodo kvantni računalniki najuporabnejši? Pri izdelovanju novih zdravil na primer, kjer sedanji računalniki potrebujejo veliko časa za obdelavo podatkov. Na primer, kvantni računalnik lahko hitro obdela morje mogočih variant ene molekule zdravila.

Hkrati pa kvantni računalniki predstavljajo tudi nevarnost za sedanjo informacijsko tehnologijo, saj lahko razbijejo tudi najbolj zapleteno kriptografijo.