Discovery je na četrti odpravi ameriškega raketoplana letos. Foto: EPA
Discovery je na četrti odpravi ameriškega raketoplana letos. Foto: EPA

"Vse, kar smo načrtovali, smo tudi naredili," je po sprehodu astronavta John Danny Olivas in Nicole Scottna svoji spletni strani sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Med dobrim šest ur in pol trajajočim sprehodom sta astronavta odstranila različne aparate z zunanje strani ISS-ja, med drugim velik, a prazen rezervoar amonijaka, ki je del hladilnega sistema.

Z 816 kilogrami je rezervoar najtežji predmet, ki ga je kdaj v vesolju premikal en sam astronavt. Poleg tega sta Olivas in Scottova na zunanjo ploščad ISS namestila organizme, s katerimi bodo izvajali poskuse glede ekstremnih razmer v vesolju.

Ta teden naj bi izvedli še dva sprehoda v vesolju, nato pa naj bi raketoplan Discovery 8. septembra zapustil ISS in začel potovati nazaj na Zemljo. V ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi ga pričakujejo 11. septembra.

Posadko Discoveryja poleg šestih ameriških astronavtov sestavlja še 52-letni Šved Christer Fuglesang iz Evropske vesoljske organizacije (Esa). Odprava Discoveryja je sicer četrta letošnja odprava raketoplana. Do upokojitve flote ostaja še šest poletov, ko naj bi tudi dokončali ISS.