Za bolnike: Intel Health PH5000. Foto: MMC RTV SLO
Za bolnike: Intel Health PH5000. Foto: MMC RTV SLO

Na Intelovi nedavni konkurenci je bilo prikazanih kar nekaj takih prenosnikov. Gre za modele, ki so večinoma zasnovani na Intelovi arhitekturi Atom, večina pa jih je že povsem pripravljenih za začetek prodaje. Panasonic je prikazal tablični računalnik, ki je v zasnovi namenjen zdravnikom, zlasti pa rabi v stoječem položaju, ko računalnik držimo v eni roki, krmilimo pa ga zgolj z drugo.

Tovrstni računalniki niso namenjeni le zdravnikom, ampak tudi za bolnike, kar nakazuje model z imenom Intel Health PH5000. Gre za preprost računalnik z zaslonom, občutljivim na dotik, ki je namenjen predvsem za hitro postavitev diagnoze na domu. S senzorji zna meriti pritisk, v prihodnosti pa morda tudi druge analize (denimo količino sladkorja v krvi). Z vgrajeno programsko opremo zna bolnikom svetovati in pomagati pri obolenjih, kot so diabetes in druge kronične bolezni. Bolnikom zna tudi predvajati videoposnetke z nasveti, kako ravnati v posameznih situacijah.

V prihodnje je mogoče pričakovati še povezavo z zdravstvenimi domovi, kar bi lahko izboljšalo preventivno ravnanje v primeru težjih obolenj. Za zdaj še ni povsem dorečeno, kdo bo prvi ponudnik takega diagnostičnega računalnika, omenja pa se korejskega proizvajalca LG.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič.