Zadnji ruski kozmonavt je na ameriški raketi v vesolje poletel leta 2002 z raketoplanom. Foto: Reuters
Zadnji ruski kozmonavt je na ameriški raketi v vesolje poletel leta 2002 z raketoplanom. Foto: Reuters

Proti ISS-ju je odletela štiričlanska posadka, ki jo vodi prva ameriška staroselka v vesolju Nicole Mann.

V posadki sta še Američan Josh Cassada in japonski astronavt Koichi Wakata. Izstrelitev je bila sprva načrtovana 3. oktobra, vendar pa jo je zmotil orkan Ian. Raketa Dragon bo do vesoljske postaje prispela v petek, posadka pa bo na vesoljski postaji ostala 145 dni.

Ameriška in ruska vesoljska agencija, Nasa in Roskozmos, sta 15. julija podpisali sporazum o skupnih poletih proti vesoljski postaji, ki predvideva polete treh kozmonavtov z raketo podjetja SpaceX. Ameriški astronavt Frank Rubio je 21. septembra že poletel na ISS z rusko raketo Sojuz.

Vse to se dogaja v času vojne v Ukrajini, ki jo je zanetila Rusija, medtem ko ZDA Kijev obilno zalagajo z orožjem in drugo pomočjo.

38-letna Kikina je šele peta kozmonavtka v vesolju. Sovjetska zveza je prvo žensko poslala v vesolje leta 1963, 20 let preden je šla v vesolje prva Američanka Sally Ride. Valentini Tereškovi so potem do Kikine sledile še tri, Američani pa so medtem v vesolje poslali veliko več žensk, med njimi tudi eno slovenskega rodu, Sunito Williams.