Endeavour odhaja v zgodovino. Foto: EPA
Endeavour odhaja v zgodovino. Foto: EPA

New York bo dobil raketoplan, ki je zdaj v Washingtonu.
Konec aprila je predvidena zadnja izstrelitev raketoplana Endeavour v vesolje, kamor bo poleti poletel še Atlantis. Endeavour bo potem predan kalifornijskemu znanstvenemu centru v Los Angelesu, Atlantis pa bo ostal v Cape Canaveralu. V vesoljskem izstrelišču že imajo razstavljen raketoplan Explorer, ki pa nikoli ni deloval, saj gre le za maketo.

Discovery, ki je svoje vesoljske polete že sklenil, bo predan muzeju Smithsonian v severni Virginiji. Muzej Smithsonian se bo odpovedal raketoplanu Enterprise, ki ga ima trenutno v svoji zbirki, in ga bo poslal v New York, kjer si obetajo milijon obiskovalcev na leto.

Protesti ob izboru
Enterprise nikoli ni potoval v vesolje, ampak so z njim v 70. letih prejšnjega stoletja opravili le nekaj poskusnih poletov. Poimenovali so ga po slavni vesoljski ladji iz televizijske serije Zvezdne steze, v New Yorku pa bo postal del stalne zbirke muzeja letalonosilke Intrepid.

Za prevzem enega izmed raketoplanov se je v ZDA potegovalo 21 ustanov in večina se jih bo morala zadovoljiti s tolažilnimi nagradami, kot so deli vesoljskih programov. Natečaj je povzročil tudi proteste in senator iz Ohia Sherrod Brown zahteva zvezno preiskavo, saj je računal, da bo nacionalni muzej zračnih sil v Daytonu dobil vsaj eno vesoljsko plovilo.

Vsaka ustanova, ki bo dobila raketoplan, bo morala za stroške predelave in selitve plačati po 42 milijonov dolarjev. Nasa je dobitnike nagrad objavila ob 30. obletnici prvega poleta z raketoplanom in 50. obletnici prve poti človeka v vesolje. To sicer ni bil Američan, ampak Rus Jurij Gagarin.