Ocenili so, da naj bi obroče sestavljalo 35 trilijonov ton ledu, prahu in kamenja, s pomočjo Cassinija pa Saturn preučujejo od leta 2004. Foto: Nasa
Ocenili so, da naj bi obroče sestavljalo 35 trilijonov ton ledu, prahu in kamenja, s pomočjo Cassinija pa Saturn preučujejo od leta 2004. Foto: Nasa

Fotografije je posnelo Nasino vesoljsko plovilo Cassini, razkrivajo pa tudi, da so obroči debeli tudi več kilometrov, čeprav so dolgo menili, da so zelo tanki. "To je tako, kot da bi si nadeli 3D-očala in prvič videli tudi tretjo razsežnost," je nove fotografije opisal Bob Pappalardo, eden izmed Nasinih raziskovalcev. Po njegovem mnenju so to najpomembnejši rezultati raziskovanja s plovilom Cassini.

Cassini je Saturn obkrožil avgusta, v času, ko so svetli predeli obročev z Zemlje skoraj nevidni. To se zgodi le dvakrat med Saturnovim potovanjem po orbiti, ki traja skoraj 30 zemeljskih let, in takrat je na tem planetu enakonočje.

Svetloba razkrila posebnosti obročev
Saturnovi obroči so sicer zgrajeni iz posameznih kosov ledu in na nekaterih mestih debeli le okoli 10 metrov, medtem ko ponekod debelina doseže več kilometrov, razkrivajo fotografije. Nova odkritja je omogočila posebna svetloba v času enakonočja, ki je razkrila tudi grebene in brazde na obročih. Njihovo višino so določili s pomočjo senc.

"Prepričani smo bili, da so deli obročev visoki le kakšnih sto metrov, zdaj pa ugotavljamo, da dosežejo višino celo treh kilometrov. To meji skoraj že na znanstveno fantastiko," navdušenja ni mogla skriti znanstvenica Carolyn Porco.