Znanost in tehnologija
Marta Verginelle
Verginellova meni, da je tovrstno preučevanje severnojadranskega prostora potrebno. Foto: MMC RTV SLO
Raziskovanje
Na UL-ju so na dosežek raziskovalke še posebej ponosni, saj gre za prvi slovenski družboslovni raziskovalni projekt, ki je dobil financiranje ERC-ja. Foto: Željko Stevanić, IFP/Univerza v Ljubljani

Raziskovalka Marta Verginella prejela prestižno evropsko financiranje

Gre za prvi nagrajeni slovenski projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike
18. april 2017 ob 22:13,
zadnji poseg: 18. april 2017 ob 22:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zgodovinarka Marta Verginella je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta prejela dva milijona evrov za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju.

Projekt je na seji senata ljubljanske univerze na kratko predstavila Verginella, ki prihaja s filozofske fakultete. "Izhodiščna ideja za sam projekt je nastala na osnovi mojega dolgotrajnega zgodovinopisnega ukvarjanja in prepričanj, da je transnacionalno komparativno proučevanje severnojadranskega prostora, to je multietnične in večjezične regije, potrebno," je pojasnila.

Njena pozornost za tranzicijske procese je namreč zrasla iz sodobnosti, predvsem iz opazovanja slovenske družbe in njenega "neadekvatnega, tudi neuspešnega ukvarjanja z lastno tranzicijo". Oblikovanje projekta o zgodovini žensk oz. zgodovini spola je bil njen osebni odgovor na trdovratnost ostalin patriarhalnosti in androcentričnosti, ki jih prepoznava tudi v slovenskem in širšem akademskem okolju.

Petletni projekt z naslovom Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region zajema regijo, ki sega onkraj slovenskih meja oz. avstrijsko Koroško, Furlanijo-Julijsko krajino, območje Hrvaške in tudi Balkana. S komparativnim in transnacionalnim pristopom bodo skušali ugotoviti, ali so dozdajšnji koncepti političnih ved in zgodovinopisja primerni ali ne za raziskovanje povojnih obdobij. Predmet analize bodo predvsem izključevanja, onemogočanja in marginalizacija žensk, je še pojasnila Verginella.

Le štirje slovenski projekti prejeli prestižno štipendijo
Gre za prvi nagrajeni slovenski projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike. Na ljubljanski univerzi so še toliko bolj veseli njenega dosežka, ker je kot prva slovenska raziskovalka prejela to prestižno štipendijo v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev, je pojasnil prorektor ljubljanske univerze za področje znanstveno-raziskovalnega dela Martin Čopič. To po njegovem mnenju kaže, da so tudi humanistične vede lahko mednarodno uspešne.

Ob tem je spomnil, da so bili slovenski raziskovalci od začetka delovanja Evropskega raziskovalnega centra (ERC) leta 2007 s svojimi prijavami uspešni le trikrat – financiranje so prejeli še Nedjeljka Žagar z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, Dragan Mihailović z Instituta Jožef Stefan in Tomaž Prosen, prav tako s fakultete za matematiko in fiziko.

Ker se na univerzi zavedajo pomena evropskih projektov in z namenom spodbujanja k prijavi čim več raziskovalcev, je univerza leta 2015 po Čopičevih besedah ustanovila Razvojni sklad, ki raziskovalcem nudi pomoč in svetovanje v pripravah ERC-projektov.

Pri tem je opozoril na odlične univerze, ki imajo bistveno več projektov v okviru Evropskega raziskovalnega sveta, na primer na Nizozemskem je okoli 70 ERC projektov. "To kaže, da na odlični znanosti še vedno zaostajamo. Več odlične znanosti pomeni v perspektivi tudi višje uvrščanje univerze na svetovnih lestvicah," je dejal Čopič.

VIDEO
Slovenska raziskovalka dobila prestižno štipendijo
A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
mroz12
# 18.04.2017 ob 22:34
Čestitke! Zelo primerna novica, glede na jutrišnji shod v podporo znanosti na Slovenskem!

Če bi zmanjšali število voluharjev v vrtu, bi ta obrodil še več sadov.
tir1a
# 18.04.2017 ob 23:22
Sam sem narovoslovec, vendar sem zelo vesel, da so tudi družboslovni projekti uspešni! Sploh pa se je potrebno zavedati, da je poznavanje družbe in njenih problemov temeljno znanje vsake napredne družbe.
Upam, da bo znanstvenica res dobro izkoristila to podporo! Vsekakor je tema zelo zanimiva.
Alchemist
# 18.04.2017 ob 23:46
@piš

Ker ekipa ljudi, ki bo 5 let pregledovala stare papirje v arhivih po evropi in nato zbrane podatke analizirala ne more tudi jest in preživet svoje otroke.
aktivist
# 18.04.2017 ob 22:57
Čestitke. Upam, da se tudi za naše znanstvenike začne vzpostavljati neko normalno okolje.
Alchemist
# 18.04.2017 ob 23:16
Prof. Taja Kramberger in prof. Marta Verginella...tisti dve ki sta me uvedli v študij zgodovine in mi odprli vrata novih obzorij. Hvala obema.
jureimacure
# 18.04.2017 ob 22:49
Super obeta se nov pregled zgodovine, tokrat skozi oči ženske.
TeksViler
# 19.04.2017 ob 02:20
@tyhobrahe
Mislim, da so profesorici na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta postavili veliko več kot pet vprašanj, ko so ugotavljali, ali so njene znanstvene metode pravilne.
evaevi
# 18.04.2017 ob 22:38
Odlična raziskovalka , avtorica in profesorica.
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 07:57
tyhobrahe:
Dokler je v družboslovnih vedah znanosti samo trohica ali le majhen ščepec ideologije, pa kakršna koli že ta ideologija je , smo še danes od resnice. Žal...Sploh zgodovina, ki ima vedno več plati resnic.

Če ima zgodovina več plati resnic, kako smo potem lahko daleč od "prave" resnice? A obstaja potem ta ena in edina pravilna resnica? ;) V družboslovju je ideologija koncept, ki je definiran precej drugače kot laično razumevanje tega izraza, torej v smislu nekega "napačnega" prepričanja ali dogme ipd. Ideologija je po eni strani (specifičen) način, kako posameznik osmišlja svet, po drugi strani pa ideologija deluje tudi kot družbena vez, če je prevladujoča. Tako da stanje brez ideologije ni možno, kot ljudje smo vedno znotraj neke ideologije. Razmišljanje, da obstaja neka objektivno "resnična" ideologija je zmotno in kot lahko vidimo v zadnjem času, tudi zelo nevarno.
1970b
# 18.04.2017 ob 23:08
Zanimivo,

Dela raziskovalke, ki je prejela 2 milijona EUR, so bila citirana 7x v zadnjih 10 letih.
mb128
# 19.04.2017 ob 07:44
Čestitke!
Komaj čakam izsledke njene raziskave. Upam, da bo MMC objavil vsaj povzetek njenega dela.
Bivši uporabnik
# 19.04.2017 ob 02:57
Ta novica ima 19 komentarjev, sosednja novica o tekmah četrtfinala lige prvakov pa 435.
JohnSmith
# 19.04.2017 ob 07:50
@tyhobrahe: Samo pet vprašanj bi zastavil profesorici, pa bi se takoj izkazalo, a so njene znanstvene metode pravilne.

Uuu, ti si pa zelo pameten. A sem lahko tvoj prijatelj?
ribainriba
# 18.04.2017 ob 23:46
Odlična raziskovalka. Čestitke!
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 14:53
zenga.zenga:
Ta trditev je znanstvena laž seveda olepšana z znanstvenim besednjakom , ki pa ni daleč od religijoznih nakladanj. Sodobna znanstvenost je že zdavnaj presegle meje zdravega razuma in se gre enostavno profiterstvo

Pa si prebral preostanek komentarja? Jaz ne zagovarjam neoliberalizma, kot ti očitno misliš, ga pa verjetno razumem bolj. Strinjam se, da je znanost dandanes profiterska, to pa zato, ker so tudi znanstveniki kot ljudje podvrženi kapitalistični ideologiji v katero živijo, to ni nič presenetljivega.

Sodobna zahodna miselnost je milo rečeno nihilistično dekadentna da ne omenjam splošnega konformirma in anti uporništva ki je bilo vedno gonilo razvoja.

Tudi tu se popolnoma strinjam. Razloge za tako stanje pa vidim v popolni prevladi neoliberalizma, kateremu je posameznike uspelo atomizirat in obrnit ene proti drugim, kar onemogoča kakršnokoli skupinsko subverzivno akcijo.
HOR
# 19.04.2017 ob 02:11
@1970b
# 18.04.2017 ob 23:57

...Še bolj zanimivih od prvih dveh komentarjev je večina ostalih...LINK ali copy-paste v iskalnik
http://profesorji.net/profesor/ff/uni/ma
rta-verginella
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 18:44
glej mb128, upam da ne boš zameril, ampak to kar pišeš ti, nima z mojimi komentarji milo rečeno nobene zveze. Jaz nisem nikjer napisal, da znanstvenik veruje recimo. Poskušam ti samo dopovedat, da je družbosloven koncept ideologije v širšem pomenu definiran kot način osmišljanja sveta, ne pa kot parcialni interesi, politika itd.

Znanstvenik v pravem pomenu te besede mora delati edino v korist celotnega človeškega rodu, mora delati v korist tega planeta.

Večina znanstvenikov temu sledi in prav je tako. Ampak to ne pomeni, da so ti znanstveniki zunaj ideologije, saj je ravno to njihova lokalna ideologija, štekaš? Lahko ji rečemo humanistična-koristoljubna ideologija v korist planeta :) Na ta način oni osmislijo pač to kar počnejo, brez tega sistema idej in verovanj svojega dela ne bi počeli, ampak bi delali nekaj drugega.
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 09:42
mb128:
Eh veš kaj, nekaj je teorija nekaj pa praksa.

In ne strinjaš se s čim? Bistvo je v tem, da je polju naravoslovnih znanosti resnico kolikor toliko možno definirati kot tisto, kar ustreza empirično preverjenim opazovanjem. Na polju družboslovja in človeških praks (torej zgodovine, kulture, umetnosti, ekonomije itd.) pa si s to definicijo ne moreš več pomagati, ker je point ravno v tem, da imajo različni ljudje različne pojme o "preverjenih opazovanjih" in različne poglede na določen družbeni pojav - ergo, različne ideologije. Če je ideologija zadosti množična, deluje kot družbena vez nasproti drugim ideologijam (samo poglej partizane in domobrance, kapitaliste in komuniste itd.). Prevladujoča ideologija tega trenutka je seveda neoliberalni kapitalizem, ampak kot ideologija je le ta nastal prevladujoč na popolnoma isti način kot preostale vladajoče ideologije v zgodovini (torej v boju z ostalimi ideologijami). Tako kot so procesi njegove formacije in reprodukcije popolnoma enaki kot pri ostalih ideologijah.
srce24
# 19.04.2017 ob 07:51
Bravo, čestitke!! Privoščim iz vsega srca, čeprav sem Slovenka :)
mb128
# 19.04.2017 ob 18:19
No, evo ga. Oglejte si malo članek raziskovalci protestirajo proti krčenju proračuna.....
Ravno to je point večine mojih komentarjev tu gor veš Ceshoot. Da pa se to sedaj dogaja pa so deloma krivi tudi znanstveniki, raziskovalci sami. Niso znali ali celo hoteli potegniti ločnice. Sicer pa nakazujejo tudi nekateri komentarji pod to rubriko zakaj je tako kot je. Doberšen del ljudi sploh ne razume čemu znanost in jo jemljejo kot kakšen nebodigatreba, znanstvenike, raziskovalce pa kot nekakšne parazite, ki so se jim prisesali na njihove vene. In potem tudi ti Ceshoot omeniš da znanstvenik veruje?! Le kako pa boš po tej izjavi nasprotoval recimo Ramusu?! A je šlo tukaj le za lapsus?!
Pa tukaj nikakor ne želim zapisati, da znanstvenik ni človek. Seveda je ampk znanstvenik bi moral že zaradi svojega znanja biti nad verovanjem in kvečjemu verjeti v kakšno teorijo!
Jep zaradi teh nerazčiščenih stvari se protesti ne dogajajo samo v Ljubljani pač pa po celem svetu! Znanstvenikom so politiki, ideologi odškrnili del pogače še enkrat več. Zakaj? Zato ker sociološki fenomen z imenom mali človek ne razume zakaj je sploh znanost dobra, zato ker sociološki fenomen z imenom mali človek tretira znanost še huje kot goloba na strehi. Zanj se znanost več ali manj začne in konča z njegovim prebavnim traktom! In politiki, ideologi so v strahu za svoj lasten obstoj znanosti še enkrat več odškrnili del pogače!
G.Bruno
# 19.04.2017 ob 16:20
ciracara
Ampak imam samo jaz občutek, da se v Evropi znanost vrti samo še takih temah?
Ja, ti in vsi tisti, ki jih znanost sploh ne zanima.
mb128
# 19.04.2017 ob 15:55
Glej Ceshoot samo to bom še zapisal. Znanstvenik, če je pravi seveda, če ni izprijen ne bi smel podleči temu čemur ti praviš lokalna ideologija. Znanstvenik ne more, ne sme biti tako ozkogled. Znanstvenik v pravem pomenu te besede mora delati edino v korist celotnega človeškega rodu, mora delati v korist tega planeta. Glede vsega ostalega bi moral biti znanstvenik nad tem ne pa zunaj tega!
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 15:41
mar je Einstine sodeloval pri projektu samo zato ker so nacisti z Židi počeli pač to kar so počeli, mar hočeš reči, da če ne bi bilo 2. svetovne vojne atomska bomba še danes ne bi bila izumljena, mar hočeš reči da so znanstveniki le sluge nosilcev ideologije t.j. politike?!

Od kje si zdaj to pobral mi res ni jasno. Moj odgovor je ne, ne želim reči tega :D Zdi se mi, da mešaš dva pojma, o katerih je govora. Eno je ideologija v širšem pomenu (glej spodnjo definicijo), kamor spadajo lokalne ideologije - Sem spadajo tudi "pozitivne" ideologije: humanizem, ekologizem, okoljevarsveništvo - torej nek sistem, ki usmerja tvoje družbeno delovanje). Drugo pa je prevladujoča ideologija, ki je v našem konkretnem primeru neoliberalizem. Znanstveniki (tako kot vsi ostali) seveda usmerjajo svoje delo glede na vrsto lokalnih ideologij. Vsi skupaj pa smo podvrženi eni od teh lokalnih ideologij, trenutno je to neoliberalizem, ki ga izvaja država. A ti hočeš po drugi strani reči, da so znanstveniki nekako izključeni iz procesa ideološke interpelacije? Če ja, zakaj pa?

Za na konec. A bi mi, lepo prosim, lahko postregel z znastveno definicijo ideologije, kakšni so socialdemokratski ideološki postulati, kakšni so liberalni postulati, kakšni so desničarski postulati?

Ideologija v širšem pomenu: Katerikoli sistem idej in verovanj, ki usmerjajo posameznikovo družbeno delovanje ter osmišljajo njegovo razumevanje družbene realnosti. V tem primeru ideologija nima konkretne veze s politiko.

Ideologija v ožjem pomenu/ prevladujoča ideologija: Ena od ideologij, ki skozi družbeni boj za prevlado z ostalimi ideologijami postane tista, katero izvaja in reproducira država skozi svoje institucije in aparate. Tukaj pa že govorimo o politični ekonomiji, kjer pridejo v poštev vse tiste ideologije, ki si jih naštel.
mb128
# 19.04.2017 ob 14:57
Eh eh Ceshoot mar je Einstine sodeloval pri projektu samo zato ker so nacisti z Židi počeli pač to kar so počeli, mar hočeš reči, da če ne bi bilo 2. svetovne vojne atomska bomba še danes ne bi bila izumljena, mar hočeš reči da so znanstveniki le sluge nosilcev ideologije t.j. politike?!
Če hočeš reči vse to potem hvala lepa za takšno ideologijo veš! Sicer pa, kolikor vsaj jaz razumem stvar, I. svetovna vojna sploh ni imela tega sociološkega balasta z imenom ideologija. Tam je bilo lepo rečeno, da so se pač tolkli zaradi interesa in da je bil Gavrilo Princip samo izgovor. Ergo, le kako se je lahko I. svetovna vojna začela tako neideološko če pa, vsaj po tvoje, niti znanstvenikom brez ideologije živeti ni?!
Za na konec. A bi mi, lepo prosim, lahko postregel z znastveno definicijo ideologije, kakšni so socialdemokratski ideološki postulati, kakšni so liberalni postulati, kakšni so desničarski postulati?
piš
# 19.04.2017 ob 13:01
Evo, tudi mladi raziskovalci kdaj uspejo !
zenga.zenga
# 19.04.2017 ob 13:45
Raziskovalka Marta Verginella prejela prestižno evropsko financiranje
-------------------
Sodobna zahodna miselnost je milo rečeno nihilistično dekadentna da ne omenjam splošnega konformirma in anti uporništva ki je bilo vedno gonilo razvoja . Ta,, dehidrirani ,, sfeminizirani ,, bolehni zahodnoevropski svet nima nobene možnosti preživetja . Lahko bo se sicer zgodil čudež ,,ozdravljenja ,, recimo kot je bilo to da so slepi spregledali ali hromi sprehodili ampak v te jezusove variente je težko verjeti ....
zenga.zenga
# 19.04.2017 ob 13:40
Ceshood
Gre za družboslovni koncept, ne pa za to, kaj ti ali jaz razumeva pod terminom ideologija, ker vsak jo lahko seveda definira po svoje, v znanosti pa je ta termin nedvoumno definiran.
------
ta trditev je znanstvena laž seveda olepšana z znanstvenim besednjakom , ki pa ni daleč od religijoznih nakladanj . Sodobna znanstvenost je že zdavnaj presegle meje zdravega razuma in se gre enostavno profiterstvo ... Drugo je seveda žensko vprašanje , ki ravno tako preko blefa napačne vzgoje moških in prenarejanja uničuje svet ....
Ceshoot
# 19.04.2017 ob 13:15
mb128:
Pa mi povej Ceshoot katera ideologija pa vsebuje grabljenje?!

Zdi se mi, da ne razumeš točno, kaj je bistvo mojega komentarja. Repliciral sem tyhobraheju glede opazke, da v znanosti ne sme biti nič ideologije z komentarjem, da ni možna pozicija zunaj ideologije, saj si kot človek vedno v neki določeni ideologiji, ker gre za način, kako osmisliš svoj svet in iz katerega zornega kota opisuješ družbene pojave. Gre za družboslovni koncept, ne pa za to, kaj ti ali jaz razumeva pod terminom ideologija, ker vsak jo lahko seveda definira po svoje, v znanosti pa je ta termin nedvoumno definiran.

Tako razmišljanje je po mojem mnenju tudi veliko bolj produktivno, saj omogoča samo-refleksijo do lastne pozicije, ne pa da se vsak postavi na svoj breg in svojo pozicijo razglaša kot objektivno resnico. Ampak catch je ravno v tem, da se ideologija ponuja kot zdrava kmečka pamet - torej kot nekaj, v kar ni niti možno dvomiti, češ "valda, saj je res tako". Primer: brezdomci. Če vprašaš večino slovencev, ti bodo odgovorili: ja, zakaj pa se ne spravi delat, lenuh, berač in podobno. Evo, to ti je posledica neoliberalne ideologije, tako mnenje se ti zdi tako zelo očitno, da je že kar "resnica". Nihče pa seveda ne pomisli, da bi pogledal izven te zdrave kmečke pameti, da bi raziskal recimo strukturne razloge za brezdomstvo, ali obstajajo kake družbene težnje, ki proizvajajo več brezdomstva v določenih okoliščinah kot drugje in tako dalje.

Le od kdaj pa je interes=ideologija?
Specifični interesi SO del ideologije. Fora je pa ravno v tem, da se posamezniku ti parcialni interesi ne kažejo kot parcialni, ampak kot zdrava pamet. To pomeni, da bodo recimo tisti, ki so na boljšem (lastniki kapitala in proizvajalnih sredstev), živeli in zagovarjali ideologijo, ki nepravičnost sistema razume izključno kot posledico razlik v sposobnostih in marljivosti posameznika (v smislu Jaz sem trdo delal, da sem prišel do sem kjer sem, naj tudi drugi delajo, pa bodo tudi oni tu, kjer sem jaz). Ker ta družbena skupina tudi piše zakone, je seveda jasno, da so ti zakoni napisani tako, da ohranjajo obstoječi sistem. Oni v te stvari dejansko verjamejo, ker sistem vidijo iz drugega zornega kota - torej iz tistega, ki ravno njih prikazuje kot sposobne in marljive. Saj zato pa je kapitalizem tako uspešen, ker igra na strune človeške nadutosti. Vsi ostali pa seveda stvar vidimo nekoliko drugače, torej si svet razlagamo na malo drugačen način, skozi drugačno lokalno ideologijo. Ampak država skozi svoje institucije uveljavlja neoliberalizem, ne pa nekih lokalnih ideologij.
mb128
# 19.04.2017 ob 11:40
Ceshoot
Ja no če je zate ideologija=partikularen, parcialen interes potem se s teboj strinjam drugače pa ne. Veš ideologija zame ni nič drugega kot skupek v nebo vpijajočih idealov, ki so, vsaj zame, zelo podobni religiji. Praksa pa kaj hitro pokaže kako in kaj je z ideologijo in ji znova in znova dokaže da je samo ideal.
Kaj sploh hočem zapisati? Marx je izjavil, da je religija opij za ljudstvo. Moja malenkost bi k temu dodala samo to, da za ideologijo velja enako. Ideologija je zame samo sociološki balast s katerim se želi prikriti krut inters posameznika ali pa neke skupine. V končni fazi si sam zapisal, da je v tem trenutku prevladujoča ideologija neoliberalizem. Če je temu tako potem mora to ideologijo v Sloveniji zagovarjati večina volilk in volilcev! A je temu res tako?! Vsaj po moje ne. Druga zadeva, ki spodbija tvojo tezo, da brez ideologije ni možno živeti je sama stranka Desus. Le od kdaj pa je interes=ideologija?! Potem pa je tukaj še Nsi. Od kdaj pa stranka krščanske provinence zagovarja neoliberalno gospodarsko politiko lepo prosim?! In (tudi) zaradi tega se je na slovenskem političnem parketu pojavila nova desno usmerjena stranka.
Po pojdimo malo v svet. Prvi tukaj je seveda Trump sam. Le kaj je obljubljal in kaj zdaj sprovaja?! Višek vseh viškov je seveda S. Koreja! In on je obtoževal Clintonovo, da bi bila ona začetnica 3. svetovne vojne?! Sicer pa kaj je že on govoril na svojih predvolilnih shodih?! Celo življenje sem grabil in grabil zase če bom izvoljen za predsednika pa bom grabil in grabil za Zda. Pa mi povej Ceshoot katera ideologija pa vsebuje grabljenje?!
mb128
# 19.04.2017 ob 08:22
Ceshoot
Eh veš kaj, nekaj je teorija nekaj pa praksa. Vsaj v tem trenutku je temu zagotovo tako. Ideologija je zame skupek smernic po katerih bi se moral ravnati človek. Ampak, a je temu res tako?! Daj povej katero ideologijo pa mi živimo v tem trenutku? Tukaj ni mišljena samo Slovenija veš.
No pa smo prišli do interesa ali kako?!
Resnica? Ta beseda je po moje najbolj zlorabljena beseda v zgodovini človeštva zato bi jo jaz najraje izbrisal iz slovarja. Znanost npr. sploh ne pozna te besede. Ima dejstva, teorije, hipoteze.... Vsaj jaz še nisem naletel nikjer v znanosti, da bi bila tam uporabljena beseda resnica.
Eska
# 19.04.2017 ob 12:40
Kakšen bo feedback tega dela, razen prejema denarja, saj imamo z ustavo prepovedano razlikovanje ljudi zaradi spola?
ciracara
# 18.04.2017 ob 22:44
za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in regiji v prejšnjem stoletju.

Lepo.

Ampak imam samo jaz občutek, da se v Evropi znanost vrti samo še takih temah?

Jaz ne vidim, da bi kje ženske zaostajale danes ampak prej, da so v prednosti. Mislim, ženske pred sto leti niso odhajale na delo v gozd ali v jarke se streljati oziroma v rudnike kopat premog?

In ta pospešeni feminzem favorizira samo ženske na položajih, tiste ki so za tekočem trakom pa ignorira. To je vse za potrebe kapitalistov, češ mož je pred sto leti delal 16ur na dan, danes pa 8ur. Samo zato naj dela še njegova žena 8 ur. In tako so gospodinjstva na istem kot pred 100 leti?

Je pa v Avstriji baje drugač. V marsikateri delavnici vidiš delati tudi ženske, medtem ko pri nas ni šanse, da bi bile manj kot vodje s super ugodnostmi.
Samo moje razmišljanje..
1970b
# 18.04.2017 ob 23:57
Zanimiva sta prva dva komentarja in mnenja o komentarjih.
[url="http://profesorji.net/profesor/ff/
uni/marta-verginella"]
http://profesorji.net/profesor/ff/uni/ma
rta-verginella[/url]
Grof_von_Baron
# 18.04.2017 ob 23:02
Potek telih feminističnih "raziskav" je znan že preden je napisan kakršenkoli stavek. Gre nekako takole:
Ženske so bile sužnje - potem so prišle hrabre feministke in jih osvobodile - ampak "enakost" še ni dosežena.
Read one, read them all. Skorja tako dolgočasno branje kot marskistična zgodovina. (katere podvrst je)

EU naj raje financira kako študijo o Rimskem impriju: sploh njegovi preveliki ozemeljski ekspanziji, preveliki birokratizaciji, zanašanju na zunanje barbare za "delovno in vojaško silo", radikalni opustitvi tradicije in le-tega posledicah, itd.
piš
# 18.04.2017 ob 23:32
Kako je nabila stroške za ta projekt? Je prjavla, da se bo na intervjuje s helikopterji prevažala v zakotne doline? Ampak res - kako lahko ena tovrstna raziskava toliko stane?
tyhobrahe
# 18.04.2017 ob 23:05
Samo pet vprašanj bi zastavil profesorici, pa bi se takoj izkazalo, a so njene znanstvene metode pravilne. Dokler je v družboslovnih vedah znanosti samo trohica ali le majhen ščepec ideologije, pa kakršna koli že ta ideologija je , smo še danes od resnice. Žal. Veliko dela tako čaka znanstvenike, da družboslovje sploh postane vsaj malo razumsko in sprejemljivo ter neboleče za vse. Sploh zgodovina, ki ima vedno več plati resnic.
heristalski166
# 18.04.2017 ob 22:43
kot da če si izbran s strani evrope unije si pa perla, sej je juncker celo vodjain je izbral bratuškovo
Snežinkica
# 18.04.2017 ob 22:32
Čestitke! Želela pa bi si projekta, ki bi iskal rešitve in dobre prakse kako te patriarhalne ostaline, ki so nevomno še danes prisotne na tukajšnjih prostorih, izkoreniniti.
Kazalo