HIV je še vedno ena velikih zdravstvenih težav sveta. Foto: EPA
HIV je še vedno ena velikih zdravstvenih težav sveta. Foto: EPA

Zdaj zdravljenje vključuje redno jemanje koktajla zdravil, ki ubijajo virus HIV-a, ki se razmnožuje v celicah T, piše Ars Technica. Te pomagajo pri razvoju protiteles, HIV pa lahko v njih tudi hibernira in se zbudi ob prenehanju jemanja zdravil.

Eden izmed pristopov k zdravljenju je tako tudi zbujanje virusa in s tem pomagati imunskemu sistemu, da sam uniči virus. Tovrstno zdravljenje ima možnosti, da se virus povsem uniči. Zdaj obstajata dve zdravili, ki nase vežeta protein kinazo C, ki pomaga reaktivirati virus, in sicer prostratin in briostatin 1.

Zadnjega proizvaja en izmed morskih organizmov in se je izkazal za zelo učinkovitega pri reaktivaciji HIV-a. A je v naravi redek, prav tako pa lahko povzroči neželene stranske učinke. Vendar je raziskovalcem uspelo sestaviti sedem molekul, povezanih z briostatinom, od katerih sta se dve izkazali za zelo učinkoviti in nestrupeni.

Pot do popolnega uničenja HIV-a
Druga pozitivna stran teh t. i. briologov je, da je njihova proizvodnja že dovolj dodelana, da jih je mogoče proizvajati "na debelo". Poleg tega pa je raziskovalcem uspelo sestaviti in povezati molekularne delce in iz njih sestaviti celotni briolog, pri čemer lahko sproti povečujejo učinkovitost posamezne učinkovine in zmanjšujejo negativne učinke.

Testiranje zdaj poteka na živalih, znanstveniki pa upajo, da bo zdravilo lahko postalo del zdravljenja, ki povsem uniči virus HIV-a v telesu, ne glede na to, ali je virus dejaven ali speč.