Proizvodnja redoksi signalnih molekul se z leti začne upočasnjevati. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Proizvodnja redoksi signalnih molekul se z leti začne upočasnjevati. Foto: freedigitalphotos.net

Fiziološko raztopino s temi molekulami so v Sloveniji predstavili danes. Fiziološko raztopino z mešanico stabilnih redoksi signalnih molekul, ki bo na slovenskem trgu na voljo od oktobra, so pred nekaj leti razvili v ZDA.

Po besedah predstavnikov podjetja, ki je lastnik patenta za proizvodnjo omenjenih molekul, je redoksi signalizacija mlada znanstvena veja, ki se v ZDA hitro razvija. Redoksi signalne molekule med drugim pomagajo pri aktiviranju antioksidantov, spodbujajo celično zdravje in izboljšujejo medcelično komunikacijo, so poudarili.

Vsaka celica v človeškem telesu ima svojo nalogo, a kot samostojna nima pomena. Med njimi je potrebna komunikacija, zato so tiste molekule, ki dajejo signale, zelo pomembne, je na novinarski konferenci poudarila zdravnica Ksenija Šelih Martinec, specialistka za ginekologijo in porodništvo. Ko se to ravnovesje v telesu poruši, ga je po njenih besedah treba znova vzpostaviti.

Pridobili bodo tudi športniki
Omenjena fiziološka raztopina pa lahko zaradi skladiščenja energije v celicah vpliva tudi na izide športnikov, povečuje namreč mišične in aerobne sposobnosti, so pojasnili predstavniki omenjenega podjetja.

Terapevt slovenske reprezentance v smučarskih skokih Tomaž Šušteršič pravi, da omenjena raztopina deluje na centralni živčni sistem in povečuje eksplozivnost ter moč pri skakalcih. Kot trdijo proizvajalci, se sicer učinek na telesu pokaže po enotedenskem vsakodnevnem uživanju raztopine.