V Rimski cesti naj bi bilo precej zvezd in planetov, ki spominjajo na Sonce in Zemljo. Foto: Reuters
V Rimski cesti naj bi bilo precej zvezd in planetov, ki spominjajo na Sonce in Zemljo. Foto: Reuters

Najnovejša astronomska raziskava je pokazala, da so planeti s pogoji za življenje precej verjetnejši, kot smo domnevali do zdaj. Podatki, do katerih so se dokopali raziskovalci univerze Berkley, kažejo, da ima naša galaksija z okoli 200 milijardami zvezd vsaj 46 milijard kot Zemlja velikih planetov, je pojasnil eden izmed raziskovalcev Geoff Marcy.

Astronomi so pet let v observatoriju W. M. Keck na Havajih opazovali vesolje in iskali 166 Soncu podobnih zvezd v bližini Osončja ter planete, ki imajo od tri- do tisočkratno maso Zemlje. Rezultati so pokazali, da je majhnih planetov več kot velikih. Ti manjši planeti okoli krožijo nekoliko oddaljeni od svoje zvezde, kar pomeni, da so razmere za življenje ugodnejše .

Okoli 6,5 odstotka zvezd je imelo okoli sebe planete z deset- do 30-kratno maso Zemlje, kar je podobno kot Neptun in Uran. 11,8 odstotka je bilo t. i. Superzemelj, ki imajo maso le tri- do desetkrat večjo do Zemlje. Astronomi so na podlagi tega ugotovili, da ima 23 odstotkov Soncu podobnih zvezd v bližini še manjše planete, velike kot Zemlja.

Podobno raziskavo opravlja tudi Nasa na vesoljskem plovilu Kepler, ki naj bi prve Zemlji podobne planete odkril v naslednjih nekaj letih.