Foto:
Foto:

"DVB omogoča prenos videa, audia in različnih multimedijskih vsebin. S tem televizija vsopa v novo digitalno obdobje, ko bo televizor postal interaktiven in multimedijski", je dejal Zvezdan Martič, vodja multimedijskega centra pri RTV Sloveniji.

Glavne prednosti prehoda iz analognega v digitalno oddajanje so predvsem boljša kakovost slike, istočasno spremljanje teksta in slike ter lokalna oziroma globalna interaktivnost.

Z oddajnika na Krimu bo oddajal testni program, ki na mhp-platformi vsebuje storitev digitalnega teleteksta z možnostjo kombinacije besedila, slike, videa in iger, ki je primer interaktivnosti na televizorju s pomočjo daljinskega upravljalnika. Širšim množicam spremljanje tovrstne televizije, zaradi neobstoječe zakonodaje na tem področju, za zdaj še ni omogočeno. Do leta 2015 pa naj bi povsod v Evropi dokončno prešli na digitalno oddajanje televizijskega signala. Finska bo na primer analogno oddajanje v celoti izklopila že leta 2007.

DVB omogoča prenos videa, avdia in multimedijskih podatkov
DVB je sinergija med različnimi DTV-mediji. Gre za med seboj združljive standarde za vse medije, ki distribuirajo TV-vsebine, satelitsko, zemeljsko in kabelsko televizijo. DVB omogoča prenos videa, avdia in multimedijskih podatkov vseh vrst. Omogoča dostavo skoraj vsega digitalnega: High definition TV, večkanalnih standardnih TV-signalov (PAL, NTSC, SECAM), novih multimedijskih širokopasovnih vsebin, interaktivnih storitev.

DVB-T je evropski sistem zemeljske televizije (DTTB, Digital Terrestrial Broadcasting), izbran leta 1998. Sistem upošteva različne geografske ali frekvenčne značilnosti (50/60 Hz), formate TV-sprejemnikov (3:4, 9:16, SDTV, HDTV), omogoča mobilni sprejem (test na 257 km/h) ...

MHP-standard (Multimedia Home Platform) postaja hitro prevladujoč standard za digitalno interaktivno televizijo.