V ruski odpravi sodeluje 130 znanstvenikov, ledolomilec, ki utira poti, in minipodmornice za raziskovanje morskega dna. Foto: EPA
V ruski odpravi sodeluje 130 znanstvenikov, ledolomilec, ki utira poti, in minipodmornice za raziskovanje morskega dna. Foto: EPA

V okviru 60 milijonov evrov vredne raziskovalne odprave, s pomočjo katere želi Rusija dokazati lastništvo nad delom arktičnega morskega dna, sta dva ruska batiskafa že opravila poskusna potopa.

Batiskafa Mir 1 in Mir 2 sta se spustila 1.311 metrov v morsko globino približno 85 kilometrov severno od ruskega arktičnega ozemlja. Polarno morsko dno, ki si ga želi Rusija prilastiti, je veliko kot zahodna Evropa in je izjemno bogato z nafto. Po napovedih naj bi se batiskafa že čez nekaj dni potopila 4.300 metrov globoko in dokazala, da je podmorski greben Lomonosov pod severnim polom naravni podaljšek ruskega kopenskega ozemlja.

Zgodovinski podvig
Gre za zgodovinski podvig, saj so v preteklih desetletjih številne sovjetske in ameriške jedrske podmornice sicer pogosto zaplule pod severnim polom, vendar še nobena ni dosegla njegovega dna.

Po mednarodnem pravu ima pet držav, katerih ozemlje se dotika arktičnega polarnega kroga (Rusija, ZDA, Kanada, Norveška in Danska), pravico do izkoriščanja ekonomske cone 300 kilometrov od svojih obal, vendar pa Rusija želi še več - od leta 2001 si prizadeva dokazati, da je del arktičnega podmorja njena last.