Ruski impaktiti so dvakrat trši od običajnih diamantov. Foto: Reuters
Ruski impaktiti so dvakrat trši od običajnih diamantov. Foto: Reuters

Gre za diamante, ki imajo drugačno strukturo in so kar dvakrat trdnejši od običajnih. Ruski znanstveniki so že v 70. letih tam našli prve diamante, a ker so takrat kopali na drugih mestih in razvijali proizvodnjo sintetičnih diamanatov, so nahajališče obdržali v tajnosti, vse raziskave pa so ustavili.
Šele po odstranitvi oznake tajnosti so geologi lahko začeli preučevati lastnosti tega minerala.
"Nikjer na svetu niso do zdaj našli impaktitov (kamnine, nastale s padcem meteorita, op. a.) s takimi lastnostmi, zaradi česar lahko strokovnjaki govorimo o njihovem zunajzemeljskem izvoru in o tem, da Rusija postaja edina lastnica neomejenih rezerv edinstvene surovine, ki jo uporabijo na področju sodobne tehnologije," trdi namestnik direktorja sibirskega Inštituta za geologijo in mineralogijo Genadij Nikitin.

Nova tehnološka revolucija?
Direktor Inštituta Nikolaj Pohilenko je dejal, da so že prvi izsledki raziskav dovolj, da se lahko govori o preobratu na svetovnem tržišču diamantov.
"Nahajališča supertrdih diamantov, ki so v stenah kraterja Popigaj Astroblem, znatno prekašajo vse svetovne znane svetovne rezerve. Govorimo o trilijonih karatov," je dejal Pohilenko.

Znanstveniki predvidevajo, da so zaloge teh diamantov dovolj velike za 3.000 let, njihova uporaba v predelovalni industriji pa bi lahko pripeljala do nove tehnološke revolucije, še poroča ruska tiskovna agencija ITAR-Tass.