Na Zemljo so se vrnili kozmonavta (na sliki Aleksander Skvorcov) in astronavt. Foto: EPA
Na Zemljo so se vrnili kozmonavta (na sliki Aleksander Skvorcov) in astronavt. Foto: EPA
Pogled z Mednarodne vesoljske postaje, 100 milijard ameriških dolarjev vrednega raziskovalnega kompleksa v lasti 15 držav. Foto: EPA

Kozmonavta Aleksander Skvorcov in Oleg Artemjev ter astronavt Steven Swanson, ki so v vesolje poleteli 26. marca, so ob 4.23 po srednjeevropskem času na krovu kapsule sojuz TMA-12M pristali v kazahstanski stepi. Prav v tej kapsuli je trojica marca odpotovala na vesoljsko postajo.

Kozmonavta in astronavt so opravili nekaj vesoljskih sprehodov, rekordno število znanstvenih eksperimentov, nadgradili so prototipnega humanoidnega robota in popravili pokvarjeno opremo, poroča Reuters.

"Opravili smo veliko vzdrževalnih del, kar je dobro in slabo," je dejal Swanson. "Rad opravljam ta dela, a to pomeni, da se stvari kvarijo."

Na postaji so ostali njen novi poveljnik Maks Suraev, astronavt Reid Wiseman in Alexander Gerst iz Evropske vesoljske agencije. Trojico, ki se je vrnila, bo zamenjala nova, v kateri bo tudi Elena Serova, prva Rusinja, ki bo služila na postaji. Zamenjava naj bi v vesolje poletela 25. septembra.