Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komunikacija s sondo Luna-25 je bila prekinjena v soboto ob 13.57 po srednjeevropskem času, je sporočil Roskozmos in pojasnil, da so bili poskusi za ponovno vzpostavitev stika s sondo neuspešni. Agencija pa ni navedla do kakšnih tehničnih težav bi lahko prišlo.

Sonda naj bi obkrožila Luno na oddaljenosti približno 100 kilometrov od površja, nato pa bi v ponedeljek pristala na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Sonda brez posadke, ki so jo pretekli teden v noči s četrtka na petek izstrelili z ruskega vesoljskega izstrelišča Vostočni na skrajnem vzhodu države, je prejšnjo nedeljo poslala prve fotografije iz vesolja.

Po vstopu v Lunino orbito bi sonda, ki tehta približno 800 kilogramov, potrebovala še okoli pet dni za manevriranje in pristanek severno od kraterja Boguslavski. Tam naj bi ostala in delovala približno eno leto. Njena glavna naloga bi bila iskanje vode in jemanje ter analiza vzorcev tal.

Izstrelitev sonde je prva ruska lunarna misija po letu 1976, ko je bila Rusija še del Sovjetske zveze. Luna-25 je naslednica sovjetske misije Luna-24, ki je avgusta 1976 prav tako zbirala vzorce Luninega površja.

Misija Luna-25 naj bi dala nov zagon ruskemu vesoljskemu sektorju, ki se že leta spopada s težavami s financiranjem in korupcijskimi škandali, zdaj pa je zaradi konflikta v Ukrajini dodatno izoliran. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer obljubil, da se bo ruski vesoljski program kljub sankcijam proti njegovi državi nadaljeval.