Skrivnostno svetlobo je bilo kmalu mogoče razložiti povsem racionalno. Foto: Reuters
Skrivnostno svetlobo je bilo kmalu mogoče razložiti povsem racionalno. Foto: Reuters

Norvežani, ki živijo v bližini mesta Tromsö na severu države, so bili na nogah in vznemirjeno ugibali, ali so na Zemljo prišli Nezemljani, ali je to severni sij, ali pa je na nebu videti meteorit.

Kmalu se je izkazalo, da so za nenavadni pojav krivi Rusi, ki so še pred zoro s podmornice Dmitrij Donski v Belem morju, ki leži v bližini norveškega arktičnega kroga, izstrelili testno raketo bulavo. Šlo je za 12. poskus izstrelitve omenjenega izstrelka - sedmič se je poskus ponesrečil. Prvi dve stopnji sta šli v redu, v zadnji, tretji, pa se je pojavila tehnična napaka.

"Turkizna barva in oblaki na nebu nastanejo občasno, ko izstrelek pade v zgornje sloje atmosfere. Kljub spodletelemu poskusu pa smo Norvežane vsaj razveselili s privlačnim ognjemetom," se je pošalil Pavel Felgenhauer, vodilni ruski strokovnjak za obrambo, ki pa je v isti sapi priznal, da je vnovičen neuspeh že sramoten za rusko vojsko. Prejšnji neuspeh je julija s stolčka odnesel Jurija Solomonova, direktorja moskovskega inštituta za termično tehnologijo.

Svetlobo je sicer na kamero posnel domačin Jan Petter Jorgensen, ki je bil na poti na delo. "Svetloba se je pojavila za dve, tri minute. Nisem mogel verjeti svojim očem, kar tresti sem se začel," je dejal.