40 bilijonov kilometrov je do Alfe Kentavre. Skoraj nepredstavljivo daleč, a to je le vesoljska soseščina. Foto: NASA/JPL-Caltech
40 bilijonov kilometrov je do Alfe Kentavre. Skoraj nepredstavljivo daleč, a to je le vesoljska soseščina. Foto: NASA/JPL-Caltech

Čeprav je nam najbližji zvezdni sistem Alfa Kentavra oddaljen 40 bilijonov kilometrov in bi ob trenutni tehnologiji do njega potrebovali 30.000 let, so nekateri strokovnjaki prepričani, da bi lahko tehnologije, ki so trenutno v razvoju, ta čas skrajšale za 1.000-krat, piše BBC. Da gre za resno namero, kaže tudi to, da je projekt podprl zvezdniški fizik Stephen Hawking.

Astronomi po njegovih besedah namreč domnevajo, da obstaja dokaj dobra možnost, da v Alfi Kentavri obstaja Zemlji podoben planet, a se nam bo več razkrilo skozi raziskave v naslednjih dveh desetletjih. In to bi lahko bil dober razlog za potovanje do zvezd v naši vesoljski soseščini.

Koncept je naslednji – vesoljska plovila, na tisoče, bi zmanjšali na velikosti računalniških čipov, vsako od njih pa bi imelo sončno jadro, ki bi ga poganjal sončni veter. Velikanski laser na Zemlji bi tem plovilcem dal začetni zagon, njihova končna hitrost pa bi dosegla 20 odstotkov svetlobne.

A do končne izdelave bo treba premagati še kar nekaj ovir, kot je miniaturizacija kamer, instrumentov in senzorjev, tako da jih bodo lahko vstavili na čip. Poleg tega bo treba razviti tudi dovolj močno jadro, ki se bo lahko uprlo močnemu laserskemu žarku, ter najti način, kako slike in podatke spraviti spet na Zemljo. In seznam se tu ne konča.

Zahtevna naloga, so si enotni strokovnjaki, a ne nemogoča. Še več, Hawking je prepričan, da bo uresničena v naslednjih 30 letih.