Hekerji so s pomočjo zlonamerne kode vdrli v več kot milijon računov Googlovih uporabnikov. Foto: Reuters
Hekerji so s pomočjo zlonamerne kode vdrli v več kot milijon računov Googlovih uporabnikov. Foto: Reuters

"Kraja podatkov o več kot milijonu Googlovih računov je zelo skrb vzbujajoča in predstavlja novo stopnjo kibernetskih napadov," je dejal vodja oddelka družbe Check Point Software Technologies za mobilne naprave. Po njegovih besedah lahko opazujemo spremembe v strategijah hekerjev, ki napadajo mobilne naprave, da pridobijo podatke, shranjene na njih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalci lahko ukradejo elektronske naslove in podatke za overjanje, shranjene na napravah. Tako lahko dostopajo do občutljivih podatkov v različnih Googlovih storitvah, kot so Gmail, Google Photos in Google Docs. S tem pridobijo nadzor nad napravo in z goljufivim nalaganjem in ocenjevanjem aplikacij iz aplikacije Google Play služijo denar.

13 tisoč okuženih telefonov dnevno
Okužba pametnega telefona se namreč sproži, ko uporabnik naloži aplikacijo na ranljivo napravo s sistemom Android ali klikanjem na zlonamerne povezave v sporočilih, namenjenih napadom, so pojasnili preiskovalci. Po njihovih navedbah so z zlonamerno kodo vsak dan okužili okoli 13 tisoč pametnih telefonov, približno 57 odstotkov teh naprav je v Aziji, okoli devet odstotkov pa v Evropi. Zlonamerno programsko opremo so lani odkrili v eni izmed aplikacij, nova različica pa se je pojavila avgusta letos, so še pojasnili v družbi.

Check Point je podrobnosti o programski opremi že posredoval tehnološkemu velikanu Google, kjer so jim nakazali, da bodo ukrepali za zaščito uporabnikov.