Aaron Swartz se je vrsto let spopadal z depresijo. Foto: Reuters
Aaron Swartz se je vrsto let spopadal z depresijo. Foto: Reuters
Swartzu so se poklonili številni kolegi, strokovnjaki in akademiki. Foto: Reuters
Val 202: Smrt borca za svobodo interneta

Programer, ki so ga celo profesorji prava s Harvarda, kot je Lawrence Lessig, slavili kot "internetnega genija", se je obesil v svojem newyorškem stanovanju.
Swartz se je z računalniškim programiranjem začel ukvarjati že kot otrok, pri 14 letih pa se je kot soavtor podpisal pod zgodnejšo različico tehnologije RSS, ki se uporablja za lažjo izmenjavo informacij. Pozneje je postal goreč zagovornik spletne svobode in eden izmed ustanoviteljev skupine Demand Progress (Zahtevajte napredek), ki lobira proti cenzuri na spletu.

Na koncu ga je ta boj drago stal. Pred smrtjo se je namreč znašel na udaru oblasti, ki so ga obtoževale hekerstva. Obdolžile so ga, da je s strežnika spletnega arhiva JSTOR snel več milijonov znanstvenih prispevkov, za katere tožilstvo trdi, da jih je Swartz nameraval brezplačno razdeliti. Sam je na preliminarnem zaslišanju lani zanikal obtožbe računalniške prevare, sojenje pa naj bi se začelo prihodnji mesec. Strokovnjaki za splet so obtožbe označili za nezaslišane, oškodovanec JSTOR pa za nepotrebne.

Če bi bil obsojen, bi mu pretilo 35 let zaporne kazni in milijon dolarjev denarne kazni.

Ironija je, da JSTOR, ki se sam nikdar ni odločil Swartza tožiti, ravno ta teden na svojo pobudo začel ponujati omejen brezplačni dostop do svojih arhivov.

Mučenik vseh hekerjev
Lessig se je takoj po novici o mladeničevi smrti lotil oblasti: "Vprašanje, ki ga mora ta vlada odgovoriti, je, zakaj je bilo tako nujno Swartza označiti za kriminalca." Aaronova mati Susan Swartz pa: "Aaron je bil zaradi svojega primera in prihajajočega procesa depresiven. A pojma nismo imeli, da je tisto, kar je prestajal, tako boleče."

In kolikor je Swartzova smrt pognala njegove občudovalce in kolege v globoko žalovanje, toliko je tudi izzvala njihov bes, piše novinarska strokovnjakinja za splet Virginia Heffernan na portalu Yahoo News. "Čeprav je imel nedvomno več razlogov, da je storil samomor, pa je v nedavni zgodovini Swartz prišel še najbližje pojmu 'umreti za politično gibanje'," še piše in ni edina, ki Swartza primerja z mučenikom.

Fantova družina je v izjavi za javnost zapisala, da Aaronova smrt ni le osebna tragedija, ampak "produkt pravosodnega sistema, ki se zateka k ustrahovanju in nepotrebnemu pregonu": "Odločitve predstavnikov tožilstva Massachusettsa in MIT-ja so prispevale k njegovi smrti. Tožilstvo je vložilo neobičajno stroge obtožbe, zaradi katerih bi lahko presedel v zaporu tudi 30 let - vse to za kaznovanje domnevnega zločina, ki ni imel nobenih žrtev."

Val 202: Smrt borca za svobodo interneta