Novi galaxy je najtanjši tablični računalnik na svetu. Foto: MMC RTVSLO/Aleš Žužek
Novi galaxy je najtanjši tablični računalnik na svetu. Foto: MMC RTVSLO/Aleš Žužek

Galaxy bo poganjal Googlov operacijski sistem Android's Honeycomb 3.1, ki je bil razvit posebej za tablične računalnike, novi tablični računalnik pa se sicer lahko pohvali tudi z 10,1-palčnim (25,6-centimetrskim) zaslonom na dotik, medtem ko je imel predhodni model sedempalčni zaslon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V južnokorejskem podjetju so pojasnili, da bo novi galaxy najtanjši tablični računalnik na svetu, saj bo njegova debelina znašala le 8,6 milimetra. "Zelo je tanek, tehta pa le toliko kot kava v papirnatem lončku," poudarjajo. Galaxy tab 10.1 je sicer glede na predhodni model zelo primeren za uporabo multimedijskih vsebin in je bolj prilagojen za brskanje po spletu.

Koga boste izbrali - Samsung ali Apple?
Novica o novi različici galaxyja je prišla ravno v času hudega boja med Samsungom in Applom. Spor se je sicer začel aprila, ko je Apple v San Franciscu vložil tožbo proti Samsungu, saj naj bi ta kopiral njegove pametne prenosne telefone in tablične računalnike. Samsung je še isti mesec odgovoril s tožbo v Seulu, s katero Applu očita kršitev petih patentov. Tožbi proti Applu je vložil tudi v japonskem Tokiu in nemškem Mannheimu.

Apple je nato junija vložil tožbo tudi v Seulu in z njo zahteval prepoved prodaje Samsungovih najnovejših proizvodov, saj naj bi posnemali iphone in ipade. Samsung je nato ameriško komisijo za mednarodno trgovino pozval, naj Applu zaradi nezakonite uporabe njihovih patentov prepove uvoz njihovih v tujini proizvedenih naprav, kot so pametni prenosni telefoni iphone in tablice ipad, v ZDA.

Apple je odgovoril tako, da je julija na isto komisijo naslovil zahtevo, naj prepove uvoz nekaterih pametnih prenosnih telefonov in tabličnih računalnikov, v katerih naj bi Samsung nezakonito uporabljal Applove patente.