Gravitacijske sile planetov so dovolj močne, da privlačijo komete in jih raztrgajo, ostanki pa nato povzročijo valovanje na obročih. Foto: MMC RTV SLO
Gravitacijske sile planetov so dovolj močne, da privlačijo komete in jih raztrgajo, ostanki pa nato povzročijo valovanje na obročih. Foto: MMC RTV SLO
Saturn
Valovanje, ki se razprostira na tisoče kilometrih, so zaznali na celotnem Saturnovem obroču C. Kot kaže, gre za nekakšno nadaljevanje valovanja, ki so ga pred tem opazovali na šibkejšem obroču D. Foto: Reuters

Valovanje, ki je po besedah znanstvenikov podobno valovanju kovine, so opazili okoli obeh planetov. To so znanstveniki ugotovili na podlagi analiziranja podatkov, ki sta jih vesoljski plovili Galileio in New Horizons zbrali v letih 1996 in 2000 ter leta 2007. Preučili pa so tudi fotografije Saturnovih obročev, ki jih je leta 2009 posnel Cassini.

Valovanje, ki se razprostira na tisoče kilometrih, so zaznali na celotnem Saturnovem obroču C. Kot kaže, gre za nekakšno nadaljevanje valovanja, ki so ga pred tem opazovali na šibkejšem obroču D. Na Jupitru so po drugi strani opazili dve različni spirali na enem obroču, zato znanstveniki menijo, da so jih povzročili ostanki kometa, ki so zadeli obroč. Najverjetneje bo trajalo še precej časa, da bo valovanje na obročih prenehalo.

Obroči so lovilci kometov
S pomočjo matematičnih modelov so znanstveniki rekonstruirali dogajanje okoli planetov in določili približen datum padca kometa. Za Saturn so določili leto 1983, a še niso odkrili kometa, ki bi padel nanj. Za Jupiter menijo, da sta se zgodili dve bližnji srečanji s kometom. Drugo leta 1994, ko je planet zadel Shoemaker-Levy 9. Prva spirala pa naj bi nastala leta 1990, ko naj bi na obroč padli ostanki istega kometa, ki je letel zelo blizu Jupitra.

Fotografije, ki jih je posnel New Horizons, kažejo, da bi lahko na Jupiter padali kometi tudi septembra 2001 in novembra 2003, a morajo za potrditev teh dognanj opraviti še nekaj raziskav. Mark Showalter z inštituta SETI je pojasnil, da so obroči nekakšni lovilci kometov. V preteklosti so se že pojavljale teorije, da kometi padajo na planete precej redno, do zdaj pa še nikomur ni prišlo na misel, da vsak komet na obročih pusti svoj pečat, je še dejal.

Gravitacijske sile planetov so dovolj močne, da privlačijo komete in jih raztrgajo, ostanki pa nato povzročijo valovanje na obročih. Tudi asteroide lahko raztrga plimi podobna sila, a je za to večja verjetnost pri Jupitru, ki je bližje asteroidnemu pasu, je sklenil Showater.