Bo Nasi misija vrnitve na Luno uspela do konca leta 2024? Foto: Reuters
Bo Nasi misija vrnitve na Luno uspela do konca leta 2024? Foto: Reuters

Nasa je začasno zaprla Michoud Assembly Facility v New Orleansu in Stennis Space Center v Misisipiju, zaradi česar bi se lahko odložil pristanek na Luni, ki ga z astronavti ameriška vesoljska agencija namerava izvesti leta 2024, poroča BBC. V ZDA so medtem potrdili že več kot 14.000 okužb z novim koronavirusom, en človek je okužen tudi v Stennis Space Centru.

"Nasa bo začasno ustavila proizvodnjo in preizkušanje opreme. Zavedamo se, da bo to imelo vpliv na naše misije, toda če analiziramo celotno sliko in upoštevamo tveganje, sta prioriteti zdravje in varnost naših delavcev. Ni ekipe, ki bi sicer bila bolje pripravljena na zahtevne naloge," je dejal Nasin administrator Jim Bidenstine.

Nasa si je zastavila cilj, da do konca leta 2024 z astronavti pristane na luni. Toda posledica zaustavitve dela v dveh centrih bodo zamude pri razvoju in testiranju lunarnega pristajalnika in kapsule Orion. Še vedno deluje Nasin vesoljski center Kennedy na Floridi, kjer imajo roverja Perserverance, ki ga nameravajo letos poleti izstreliti na Mars.