Microsoft bo približno čez mesec predstavil nov operacijski sistem za tako imenovano računalništvo v oblaku. Foto: EPA
Microsoft bo približno čez mesec predstavil nov operacijski sistem za tako imenovano računalništvo v oblaku. Foto: EPA

Ballmer je nov operacijski sistem na javnem dogodku poimenoval Windows Cloud (Oblak), čeprav gre za zdaj le za delovno ime izdelka. Kot kaže, projekt nima nobene zveze s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 7, ki bo naslednik okolja Windows Vista, prav tako pa ni jasno, v kakšni povezavi je napovedani sistem s projektom Midori, ki naj bi bil radikalno drugačen od današnjih Oken. Po trditvah Ballmerja je Midori šele v začetni fazi in bo v razvoju še nekaj let.

Podrobnosti o skrivnostnem operacijskem sistemu naj bi bile znane na konferenci Professional Developers Conference, ki bo čez približno mesec, tedaj pa bodo razkrili tudi najnovejšo strategijo velikana iz Redmonda glede storitev za računalništvo v oblakih. Kljub pomanjkanju podrobnosti pa je nekaj informacij vseeno pricurljalo v javnost – nov operacijski sistem, ki bo najbrž temeljil na okolju Windows Server 2008, bo imel nove funkcije za porazdeljeno procesiranje in sinhronizacijo podatkov med sistemi, ki so ohlapno povezani prek medmrežja.

Direktor Microsofta je v isti sapi zatrdil, da je to le eden izmed projektov Microsofta na področju računalništva v oblaku. Čeprav zanika, da bi Microsoft razvijal spletno različico paketa Office, pa priznava, da bo Microsoft v prihodnjih mesecih ali letih predstavil okrnjeno različico orodij za urejanje dokumentov prek medmrežja, ki se bo spogledovala s storitvami, kot so Google Docs in Spreadsheets. Prav Google in Amazon, ki sta poglavitna ponudnika storitev računalništva v oblaku, v zadnjem času močno popularizirata spletne storitve, Microsoft pa kot kaže ne želi ostati v ozadju.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič