Aplikacija bo uporabna na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Foto: EPA
Aplikacija bo uporabna na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Foto: EPA

Ameriški podjetniški medij TechCrunch je na Balkanu prvič organiziral serijo konferenc in neformalnih srečanj s predstavniki tehnoloških startup podjetij. Dogodek je bil organiziran tudi v Ljubljani. Kot najboljši startup pa je bil izbran E-Beat, ki ga je ustanovil šestnajstletni dijak Gimnazije Novo mesto, Gašper Grubar. Zanimivo je, da so tudi preostali člani ekipe še mladoletni.

"Nismo niti pričakovali, da ga bodo sprejeli v tekmovalni program, na koncu pa se je zgodilo to, da je dejansko zmagal," je za MMC dejal Matija Goljar, mentor ekipe in vodja Ustvarjalnika, tako imenovanega podjetniškega peskovnika, ki po vsej Sloveniji organizira podjetniške delavnice, krožke in izobraževanja in pod svojim okriljem daje mentorstvo srednješolcem, ki želijo postati podjetniki.

E-Beat je uspel z aplikacijo za pametne telefone in tablične računalnike, ki omogoča neposredni zapis not, ko na teh napravah simulirate igranje bobnov. Bobni kot izbrano glasbilo niso presenečenje, saj je Grubar tudi sam bobnar, in to samouk. "Kot bobnar sem se vedno vse učil doma, nikoli nisem hodil v glasbene šole in nikoli nisem znal brati in pisati not. Zato sem pred približno pol leta dobil idejo za aplikacijo, ki bi bila sposobna ravno to dvoje narediti," je za MMC dejal Grubar.

Kako deluje aplikacija?
Kot je dejal Grubar, so znane aplikacije za pametne telefone in tablične računalnike, ki omogočajo simuliranje igranja bobnov, njihova aplikacija pa omogoča zapis not oziroma pik na notnem črtovju. "Deluje na istem principu, samo da ti v ozadju program beleži vso dolžino od začetka takta do tvojega udarca in konca takta in se v ozadju ves čas izrisujejo note na notno črtovje," je pojasnil Grubar.

Aplikacija je priročna, če not ne znaš pisati, znaš jih pa brati, je dejal Grubar. Tako lahko nekaj odigraš na svoji napravi, s pomočjo aplikacije pa to spet odigraš tudi pozneje. A bobni so le začetek, napoveduje Grubar, saj nimajo akordov in lestvic in se pišejo le pike na črtovju. Zato gre za enostavno programiranje. "Naslednji projekt bo baskitara, potem navadna kitara, najbolj zahteven bi bil pa klavir. Če nam uspe s klavirjem, je pa vse izvedljivo," je optimističen Grubar. Razmišljajo že o nadgradnji aplikacije z mikrofonom, kar bi omogočilo izpisovanje not ob pravem igranju na bobne. A, kot pravi Grubar, bo to "še malo počakalo".

Projekt je še v fazi razvoja. "Aplikacija je trenutno sposobna brati četrtinke in osminke," je dejal Grubar, trenutno pa se ukvarjajo s krajšanjem zamika pri zapisu not po pritisku na napravo.

Berlin - izjemna priložnost
Aplikacija se torej še razvija, do konca avgusta pa naj bi bila na voljo za vse uporabnike, je dejal Goljar. Oktobra pa bo celotna ekipa aplikacijo predstavila na konferenci Disrupt v Berlinu. "Gre za izjemno, izjemno čast. Vsaj sto tisoč podjetij poskuša priti na to konferenco vsako leto, uspe pa dvestotim ali tristotim. Res ne vem, da bi še kakemu Slovencu prej uspelo," je mlado ekipo hvalil Goljar, ki ga z optimizmom še posebej navdaja dejstvo, da so vsi člani ekipe mladoletni. Med njimi so poleg Grubarja sicer še Damjan Vovk in Matija Petrona, prav tako iz Novega mesta ter dva programerja iz Velenja, Grubar pa je posebej izpostavil pomoč, ki so jo prejeli v Ustvarjalniku.

Od predstavitve v Berlinu si ekipa obeta predvsem pridobitev novih poznanstev, niso pa izključene niti ponudbe za investicije.