Slovenski uporabniki mobilne telefonije so lani poslali 1,277 milijarde SMS-sporočil. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski uporabniki mobilne telefonije so lani poslali 1,277 milijarde SMS-sporočil. Foto: MMC RTV SLO

Število poslanih SMS-sporočil se je v zadnjih dveh letih skoraj podvojilo in se lani prvič povzpelo nad eno milijardo, so sporočili s statističnega urada.

Število opravljenih pogovorov v mobilnem telefonskem omrežju se je lani prvič povzpelo nad eno milijardo. Opravljeni pogovori v mobilnem telefonskem omrežju so se lani v primerjavi z letom 2009 povečali za dobrih pet odstotkov, iz fiksnega omrežja pa so se zmanjšali za slabih osem odstotkov.

Povečano tudi število naročnikov
V letu 2010 se je povečevalo tudi število naročnikov na storitve mobilnega omrežja, število predplačnikov pa se je zmanjševalo. Promet iz mobilnega omrežja se je v primerjavi z letom 2009 povečal za 5,3 odstotka, pri čemer je domači promet imel 5,6-odstotno rast, mednarodni pa je upadel za dobra dva odstotka.

Dolžina pogovorov v fiksnem omrežju krajša
Dolžina telefonskih pogovorov v fiksnem omrežju se je lani zmanjšala za 8,1 odstotka. Pri tem se je v zadnjem četrtletju v primerjavi s trimesečjem prej povečala za 11 odstotkov, na 339 milijonov minut, kar je le dobra tretjina opravljenih pogovorov v mobilnem telefonskem omrežju v tem obdobju.

Število priključkov medmrežne tehnologije (VoIP) se je tudi v letu 2010 povečalo. V enem letu, od zadnjega četrtletja 2009 do zadnjega četrtletja 2010, se je povečalo za 18 odstotkov, na 328.798 priključkov.

Povečano tudi število poštnih pošiljk
Lani se je za odstotek oziroma za skoraj 10,7 milijona povečalo tudi število opravljenih poštnih pošiljk. Pri tem je bil domači promet večji za 1,1 odstotka, v tujino je bilo poslanih 9,8 odstotka manj poštnih pošiljk kot leta 2009, od tam pa jih je prišlo malenkost več kot predlani.