Bo Slovenija res upoštevala želje državljanov in subvencionirala polete na svetovno nogomento prvenstvo v JAR-u? Foto: Reuters
Bo Slovenija res upoštevala želje državljanov in subvencionirala polete na svetovno nogomento prvenstvo v JAR-u? Foto: Reuters
Zelena luč
Slovenci pogrešajo utripajočo zeleno luč. Foto: MMC RTV SLO

To je le nekaj predlogov, ki so jih Slovenci predlagali vladi na spletnem orodju predlagam.vladi.si. Med drugim so predlagali še davek na plastično embalažo ter financiranje verskih skupnosti in Cerkva po načelu verskega davka.

Urad vlade za komuniciranje je v dvajsetih dneh delovanja spletnega orodja predlagam.vladi.si prejel 235 predlogov, 334 registriranih uporabnikov pa je objavilo 1.020 komentarjev in oddalo 721 glasov. Največ zanimanja so bili deležni predlogi za ponovno uvedbo utripajoče zelene luči na semaforjih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V manj kot 24 urah po objavi orodja so prejeli več kot 80 predlogov državljanov. O večini teh predlogov prav te dni poteka glasovanje, ki bo odločilo, kateri predlogi bodo posredovani pristojnim vladnim organom v presojo primernosti njihove implementacije.

V teh dneh so objavili tudi prvi odgovor oziroma mnenje pristojnega organa na predlog, ki so ga zaradi aktualnosti tematike izpeljali po prednostnem postopku - tri dni razprave in tri dni glasovanja. Ministrstvo za zdravje je v skladu s predlogom zavzelo jasno stališče do cepljenja proti pandemski gripi, in sicer je cepljenje priporočilo vsem prebivalcem ter ga označilo kot najučinkovitejši ukrep za zaščito pred virusom H1N1.

Na uradu vlade za komuniciranje so zelo zadovoljni z odzivom prebivalcev in izvirnostjo njihovih predlogov ter komentarjev. Veseli jih, da v spletnem orodju predlagam.vladi.si poteka tako zanimiva in konstruktivna razprava o aktualnih predlogih. S tem so dosegli osnovni cilj - prebivalce Slovenije spodbuditi k intenzivnejši izmenjavi mnenj in pobud ter jih v večji meri vključiti v oblikovanje politik na vladni ravni, so zapisali v sporočilu.