Kuntner je novo vrsto pajka, ki ni nevarna za človeka, poimenoval po kolegu in prijatelju Andreju Komacu, ki je pred kratkim umrl v nesreči. Foto: EPA
Kuntner je novo vrsto pajka, ki ni nevarna za človeka, poimenoval po kolegu in prijatelju Andreju Komacu, ki je pred kratkim umrl v nesreči. Foto: EPA

Kuntner, biolog na Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, in njegov kolega Jonathan Coddington z inštituta Smithsonian sta svoje odkritje, ki sta ga poimenovala Nephila komaci, opisala v reviji Plos One. Velike so le samice, s skoraj štiricentimetrskim telesom in z do 12-centimetrskim razponom nog. Samci so v primerjavi z njimi zelo majhni. Samice lahko pletejo mreže, ki lahko v premeru presegajo meter.

Živega primerka (še) ni videl
Kuntner je za BBC povedal, da je odkritje "zelo nenavadno", ker so pajki Nephila zelo dobro raziskani in tako veliki. A novoodkrita vrsta je tako izmikajoča, da Kuntner ni videl niti enega živega primerka. Slovenski biolog je novo vrsto prepoznal iz nabora pajkov, ki jih je leta 2000 pobral njegov kolega Charles Haddat. "Velikanska samica ni ustrezala nobeni že opisani vrsti," je povedal. Pregledal je več kot 2.500 vzorcev iz 37 muzejev, vendar ga ni našel, zato je predvideval, da je vrsta že izumrla. Ko je Coddington naletel še na tri nove primerke, je postalo jasno, da pripadajo isti novi vrsti.

Odkritje bo znanstvenikom omogočilo preučevanje evolucije dramatičnih razlik v velikosti med samicami in samci. Kuntner je pojasnil, da so po splošno razširjeni teoriji samice tako velike, da bi lahko imele več potomcev.

Čeprav se Kuntner in Coddington bojita, da so pajki na robu izumrtja, namerava Kuntner odpotovati na Madagaskar in upa, da bo srečal tudi živi primerek.