Cern spada med najelitnejše znanstvene institucije na svetu. Foto: Reuters
Cern spada med najelitnejše znanstvene institucije na svetu. Foto: Reuters

Cern velja za osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev. Kot mednarodna organizacija pod okriljem združuje 20 evropskih držav, njen glavni namen pa je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture, pri čemer gre predvsem za pospeševalnike delcev. Cern tako sodi med najelitnejše znanstvene institucije na svetu, pod njegovim okriljem pa deluje več Nobelovih nagrajencev.

V Cernu od nove države članice pričakujejo visoko raven znanstvenega delovanja na področju fizike osnovnih delcev in zadostno usposobljenost industrije nove članice, da je lahko konkurenčna za dobavo izdelkov visoke tehnologije.

Preden država dobi status članice, ima status kandidatke za uvajanje v članstvo. To obdobje traja do pet let. V tem času ima vse pravice članice, razen glasovalne pravice v organih organizacije. V prehodnem obdobju je do 75 odstotkov zmanjšan tudi finančni prispevek kandidatke, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Sodelovanje Slovenije in ženevske organizacije ima sicer več kot 30-letno tradicijo. Okoli trideset slovenskih znanstvenikov, ki delujejo na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev, je s Cernom organizacijsko povezanih v okviru Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev Instituta Jožef Stefan. Poleg tega je slovenska industrija kljub nečlanstvu v organizaciji projektom v Cernu že dobavila za okoli milijon švicarskih frankov izdelkov s področja visoke tehnologije. Trenutno je v teku tudi sodelovanje na področju razvoja in uvedbe računalniških tehnologij grid.

K. T.