Sloveniji v IDC-ju napovedujejo strmo rast storitev v oblaku. Foto: EPA
Sloveniji v IDC-ju napovedujejo strmo rast storitev v oblaku. Foto: EPA

Slovenski ponudniki storitev računalništva v oblaku so po najnovejših podatkih IDC-ja v letu 2010 prodali za skoraj devet milijonov evrov storitev javnega in zasebnega oblaka.

Lani je bilo pri ponudbi storitev javnega oblaka med slovenskimi vodilno podjetje Xlab, medtem ko je bilo glede na dobavo storitev zasebnega oblaka na vodilnem mestu podjetje IBM. Pri tem v IDC-ju napovedujejo hitrejšo rast storitev javnega oblaka.
Zadržki še vedno obstajajo
"Veliko slovenskih podjetij in organizacij še ni pripravljenih uvesti storitev računalništva v oblaku, saj je sprejetost teh storitev še v začetni fazi," pravi višja analitičarka v IDC Adriatics Katarina Rojko.
A tudi to se bo po napovedih spremenilo, predvsem zaradi želje po cenejšem poslovanju in boljših poslovnih procesih, kar bo povzročilo strmo rast računalništva v oblaku.

Kljub temu bodo podjetja in organizacije nadaljevala z naložbami, ki znižujejo stroške, optimizirajo delovne procese in izboljšujejo konkurenčnost, kar bo omogočilo dobro podlago za strmo rast storitev računalništva v oblaku.
Najbolj zagreti so finančniki in trgovci
V minulem letu so v Sloveniji po tovrstnih storitvah najbolj povpraševale finančne institucije in trgovska podjetja, ki so skupaj predstavljali kar 70 odstotkov celotne porabe teh storitev.

Slovenski trg storitev računalništva v oblaku (javni oblak) je bil v letu 2010 v primerjavi z nekaterimi drugimi državami v Srednji in Vzhodni Evropi, kamor se uvršča Slovenija, večji od npr. romunskega (65 odstotkov slovenskega trga) in bolgarskega (devet odstotkov slovenskega trga).
Obenem pa je bil manjši od slovaškega (118 odstotkov slovenskega trga), češkega (314 odstotkov slovenskega trga) in ruskega trga (230 odstotkov slovenskega trga).