Renata Salecl, znanstvenica leta je kristalni mikroskop prejela iz rok ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča. Foto: Delo Revije
Renata Salecl, znanstvenica leta je kristalni mikroskop prejela iz rok ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča. Foto: Delo Revije

Renata Salecl je osnovala predmet psihoanaliza in pravo, ki ga že več kot 15 let predava na pravni Fakulteti v New Yorku, poleg tega pa je redna gostujoča profesorica na londonski ekonomski fakulteti, kjer je uvedla predmet psihoanaliza in sodobna družba.

"Moja naloga je, da analiziram sodobno ideologijo, postindustrijske oblike kapitalizma, da z distanco gledam na kriminologijo in pri tem uporabim različna znanja. Vse to je danes relativno težko, saj tudi raziskovalni proces in trg publikacij znanstvenike silita v hitre analize, zato je ključno ohraniti distanco in trenutek za razmislek," je že pred podelitvijo nagrade dejala Saleclova. Dodala je, da njeno raziskovanje sveta najverjetneje ne bo spremenilo, a da ga z analizo družbenih pojavov pomaga razumeti.

Saleclova je avtorica več znanstvenih del, njeno najnovejše Choice (Izbira), ki je pred kratkim izšla v Veliki Britaniji, že prevajajo v štiri jezike, njeno prejšnje delo O tesnobi pa je prevedeno v deset jezikov.

Med nominirankami za naziv Znanstvenica leta, ki ga v vsakoletni akciji podeli revija Jana, so bile poleg Saleclove letos še Andreja Gomboc, Anuška Ferligoj, Maja Remškar, Marija Kosec, Nina Gunde - Cimerman in Tina Pangršič.

Že pred časom je Renata Salecl dejala, da njeno raziskovanje verjetno ne bo spremenilo sveta, vendar nam analiza družbenih pojavov, ki se ji strastno posveča, svet zagotovo pomaga razumeti. "Živimo v zelo kompleksnih časih, v katerih je težko vzpostaviti distanco do dogajanja, in na filozofih, sociologih, družboslovcih je, da skušamo kritično prevrednotiti trenutno situacijo."

Fotografije: Jaka Koren