Prvi posnetki Slovenije že nastajajo. Foto: MMC RTV SLO
Prvi posnetki Slovenije že nastajajo. Foto: MMC RTV SLO
Google snema ulice po Sloveniji
Google Street View: Pogovor z Ulfom Spitzerjem
Google posnel ulice Ljubljane

Celoten projekt bo predvidoma trajal tri mesece, fotografije pa bodo objavljene v spletni aplikaciji Street View (Ulični pogled) v začetku naslednjega leta, je pred dnevi pojasnil vodja programa Street View za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod Ulf Spitzer.

S posnetki bodo pri Googlu dopolnili svoje spletne zemljevide, fotografije pa so ključne za prej omenjeno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi 360-stopinjske posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Aplikacija že vključuje posnetke iz petdesetih držav, med drugim tudi iz sosednje Italije, Hrvaške in Madžarske.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti ter obrobji mest. Vožnjo bodo prilagajali vremenskim razmeram in drugim okoliščinam, načrt vožnje pa bo sproti objavljen na spletni strani http://google.si/streetview, kakor to od podjetja terja slovenska zakonodaja, so sporočili iz podjetja,.


Varuhi zasebnosti skočili na noge
Zaradi podrobnih posnetkov je fotografiranje ulic v mnogih državah sicer sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti.
Pri Googlu obljubljajo, da bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse fotografije Street View bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.
"Obrazi na njihovih strežnikih še vedno obstajajo. Ali se bodo kdaj drugič uporabljali v kakšni drugi politični situaciji ali družbenem kontekstu, pa ostaja povsem odprto," pa je za Radio Slovenija opozoril publicist Lenart Kučič. Na drugi strani pa računalničar in heker Filip Dobranič ljudi poziva, naj nehajo paničariti, saj se danes ne morete premakniti po ulici, "ne da bi vas ujela kakšna kamera, do katerih ima država dostop. Ti časi so mimo."

Google snema ulice po Sloveniji
Google Street View: Pogovor z Ulfom Spitzerjem
Google posnel ulice Ljubljane