Foto: ZOTKS
Foto: ZOTKS

Na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES) je sodelovalo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije. Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizirajo pri zvezi, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Prva ekipa, ki so jo sestavljali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro-računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), je osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo.

Druga ekipa, v kateri so bili Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) in Luka Filak (Gimnazija Novo mesto) je bila 12. in si je priborila srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 23 držav Evropske unije.

Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva. Ekipe so imele vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – kemije, fizike in biologije. Tekmovanje je potekalo v laboratorijih, tekmovalci pa so bili razvrščeni v ekipe po tri.

Letošnji temi tekmovanja sta bili rak in Schueberfouer. Dijaki so morali pokazati kemijske veščine (titracije, spektrofotometrija, dokazne reakcije, organska kemija, anorganska kemija, analizna kemija), znanje fizike (kinematika, statika, radioaktivnost, elektrika, svetloba) in poznavanje biologije (evolucija, sistematika, anatomija, molekularna biologija, biokemija).

Ocenjevali so tako praktično izvedbo postopkov kot teoretično znanje in analizo rezultatov.
Naslednje leto bo olimpijado gostil Zagreb.