Zadnji dan pred objavo rezultatov svojega projekta je ekipa vložila tudi dve patentni prijavi. Foto: MMC RTV SLO
Zadnji dan pred objavo rezultatov svojega projekta je ekipa vložila tudi dve patentni prijavi. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska univerza
Študenti ljubljanske univerze so na tem tekmovanju že dosegli viden uspeh. Foto: MMC RTV SLO

Skupina študentov Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Biotehniške fakultete ter Medicinske fakultete pod vodstvom mentorjev s Kemijskega inštituta ter ljubljanske univerze se je za to tekmovanje na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu lotila izdelave cepiva na izviren način.

Letošnje poletje so tako posvetili pripravi novega cepiva proti bakteriji Helicobacter pylori. Gre za bakterijo, ki se naseli v sicer zelo negostoljubnem okolju želodčne sluznice, kjer povzroča nastanek želodčne razjede in je med poglavitnimi povzročitelji raka na dvanajstniku in želodcu. Okužba se lahko pozdravi z dolgotrajno terapijo z antibiotiki, vendar ta ne prepreči ponovne okužbe. Najprimernejše zdravilo bi bilo cepivo, ki pa ga še ni, saj se je ta bakterija naučila prelisičiti imunski sistem, pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu Ljubljana.

Tekmujejo v različnih kategorijah
Področij tekmovanja je več: okolje, hrana in energija, zdravje in medicina, nove aplikacije, programska oprema, osnovna tehnologija, proizvodnja. Večina od 84 ekip prihaja iz Severne Amerike (ZDA, Kanada) in Evrope (pretežno EU), pa tudi Japonske, Kitajske, Južne Amerike, Avstralije, Nove Zelandije.

Ekipe študentov delajo pod vodstvom mentorjev, ki so zaposleni na inštitutih, univerzah ali v podjetjih. Osnovno načelo je, da ekipo tvorijo študentje dodiplomskega študija. Njihovo delo na tekmovanju ocenjujejo raziskovalci s posameznega področja.

Slovenski študenti že dosegali lepe uvrstitve
Študenti ljubljanske univerze so pretekli dve leti dosegli velik uspeh na tem tekmovanju, ko so s projektoma modifikacije celic za obrambo proti vnetju ter okužbi z virusom HIV dosegli najvišje uvrstitve.

A. S.