Pajki so znani po svojem nenavadnem spolnem vedenju, predvsem spolnem kanibalizmu, oralni spolni stik pa ni dobro dokumentiran. Foto: MMC RTV SLO
Pajki so znani po svojem nenavadnem spolnem vedenju, predvsem spolnem kanibalizmu, oralni spolni stik pa ni dobro dokumentiran. Foto: MMC RTV SLO
Znanstveniki odkrili oralni seks pri pajkih

Pajki so znani po svojem nenavadnem spolnem vedenju, predvsem spolnem kanibalizmu, oralni spolni stik pa ni dobro dokumentiran.

Matjaž Gregorič, asistent z doktoratom na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), je s soavtorji raziskoval spolno vedenje Darwinovega drevesnega pajka (Caerostris darwini), vrste z Madagaskarja, pri kateri so samice nekajkrat večje in težje od samcev.

Avtorji so pri tej vrsti odkrili bogat nabor spolnih vedenj, ki predvidljivo vključuje spolni kanibalizem in iznakaženje spolovil. Presenetljivo pa so odkrili tudi, da se samci te vrste med parjenjem rutinsko slinijo v samičina spolovila.

"Videti je, da je oralni spolni stik pri tej vrsti obvezen del spolnega vedenja, saj so ga samci izvajali pred in med parjenjem ter po njem, tudi do stokrat pri posameznem parjenju," je po navedbah ZRC-ja SAZU-ja dejal Gregorič, ki je vodil terensko in laboratorijsko delo za to raziskavo.

Novo odkritje glede te vrste pajkov
Matjaž Kuntner, soavtor članka in predstojnik Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC-ja SAZU-ja, je pred kratkim odkril in opisal vrsto C. darwini, ko je s soavtorji ugotovil, da prav ta vrsta izdeluje največje mreže in najmočnejše predivo. Tokratno zanimivo odkritje zdaj biologiji Darwinovega drevesnega pajka dodaja še nenavadno spolno vedenje.

Oralni spolni stik redek
V živalskem svetu je oralni spolni stik redek. Izjema so sesalci, kjer se felatiu podobna vedenja pojavljajo pri makakih, lemurjih, bonobih, hijenah, gepardih, levih, delfinih in netopirjih. Kunilingusu podobna vedenja, kot je na primer vedenje, opisano pri tej vrsti pajka, pa so precej redkejša.

Gregorič in soavtorji menijo, da oralni spolni stik pri vrsti C. darwini predstavlja samčev mehanizem za povečanje možnosti oploditve samičinih jajc. To vedenje je morda sporočanje kakovosti samici oziroma ustvarja kemijsko okolje, ki daje prednost spermijem določenega samca pred tistimi drugih samcev, so navedli znanstveniki.

Znanstveniki odkrili oralni seks pri pajkih