V poskusu princetonskih raziskovalcev so podgane, ki so uživale visoko fruktozni koruzni sirup, pridobile 48 odstotkov več teže od tistih z normalno prehrano. Foto: Reuters
V poskusu princetonskih raziskovalcev so podgane, ki so uživale visoko fruktozni koruzni sirup, pridobile 48 odstotkov več teže od tistih z normalno prehrano. Foto: Reuters

Podgane, ki so pile vodo oslajeno z visoko fruktoznim koruznim sirupom, so se zredile veliko bolj kot tiste, ki so pile vodo, sladkano z navadnim namiznim sladkorjem (saharozo), čeprav je bil njihov skupni vnos kalorij enak.

"Naše delo pojasnjuje dejavnike, ki vplivajo na debelost v ZDA"
Poleg tega da uživanje visoko fruktoznega koruznega sirupa povzroča precejšnje povečanje telesne teže laboratorijskih živali, dolgoročno vpliva na nenormalno povečanje telesne maščobe, predvsem na trebuhu, in na zvišano koncentracijo maščob, imenovanih trigliceridi v krvi. Raziskovalci pravijo, da njihovo delo pojasnjuje dejavnike, ki prispevajo k debelosti v ZDA.

"Nekateri ljudje so trdili, da visoko fruktozni koruzni sirup ni nič drugačen kot druga sladila, kar se tiče pridobivanja telesne teže in debelosti. Naši rezultati pa so jasno pokazali, da to ni res," je povedal profesor psihologije Bart Hoebel. "Ko podgane pijejo vodo, oslajeno s sirupom, katerega koncentracija je na veliko nižji stopnji kot v sladkih pijačah, postanejo obsedene - povsem vsaka. Tudi če podgane hranimo z veliko maščobami, ne vidimo česa podobnega, vse ne pridobijo dodatne teže," pojasnjuje Hoebel.

Podgane so imele presnovni sindrom
Raziskovalci so delu laboratorijskih živali šest mesecev omogočali dostop do visoko fruktoznega koruznega sirupa, del pa se je prehranjeval z običajno hrano za podgane. Pri živalih, ki so uživale sirup, so opazili nevarne znake stanja, ki je pri ljudeh znano kot presnovni sindrom. Podgane so se nenormalno zredile, povečala se jim je količina trigliceridov v krvi in maščoba se jim je odlagala v telesu, največ v trebuhu.

Živali, ki so uživale visoko fruktozni koruzni sirup, so pridobile 48 odstotkov več teže od tistih z normalno prehrano. To bi pri ljudeh pomenilo, da bi 90-kilogramski človek pridobil 43 kilogramov. Pri ljudeh so znaki, ki so jih opazili pri podganah, poznani kot dejavniki tveganja za visok krvni tlak, koronarno srčno bolezen, raka in sladkorno bolezen, je pojasnila podiplomska študentka na Princetonu Miriam Bocarsly.

Tretjina odraslih Američanov je debelih
Raziskovalci še pravijo, da še ne vedo, zakaj je visoko fruktozni sirup, ki so ga dajali podganam, ustvaril več trigliceridov in s tem telesne maščobe.

V štiridesetih letih, odkar so v ZDA začeli uporabljati visoko fruktozni koruzni sirup kot poceni sladilo v prehrani, se je stopnja debelosti hitro zvišala. Povprečno Američani zaužijejo 27 kilogramov sladil na osebo na leto, koruzni sirup pa vsebujeta hrana in pijača, kot so sokovi, sodavice, kosmiči, kruh, jogurt, paradižnikova omaka in majoneza. Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je bilo leta 1970 debelih okoli 15 odstotkov Američanov, danes pa se za debele šteje približno tretjina odraslih prebivalcev ZDA.