So neandertalci verjeli v posmrtno življenje? Foto: MMC RTV SLO/Reuters
So neandertalci verjeli v posmrtno življenje? Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po pisanju časopisa Quaternary International paper naj bi bila vsa trupla v istem položaju s prepognjenimi rokami in dlanmi pri glavi, kar je znanstvenike privedlo do domneve, da gre za neandertalsko grobišče. To pa bi pomenilo, da so neandertalci poznali obredno pokopavanje umrlih še pred homo sapiensom, so zatrdili.

Domnevno grobišče naj bi bilo prvo znano v Sredozemlju, čeprav so na tem območju že bila izkopana trupla štirih odraslih neandertalcev, otroka in dveh mladostnikov.

O truplih malo znanega
V Simi de las Palomas so našli žensko truplo, mladoletnika, otroka in po vsej verjetnosti še moško neandertalsko telo. Michael Walker, profesor na oddelku za zoologijo in bioantropologijo na univerzi v Murcii, ki je raziskoval domnevno grobišče, je za Discovery news povedal, da o samih telesih ne more povedati nič, toda položaji trupel in neandertalsko orožje, hrana in znamenja ognjišč na samem kraju nakazujejo, da je bil omenjeni kraj za neandertalce pomemben in da so se ob grobišču večkrat zadrževali.

Ali so bile med najdenimi neandertalci sorodstvene vezi, Walker ni mogel potrditi, saj so temperature in tisočletja uničili DNK-zapis. Vendar naj bi bila izkopana trupla po njegovih besedah med najbolje ohranjenimi do zdaj.

Grobišče ali nesreča?
Trupla so našli pod kamenjem, zato nekateri menijo, da je neandertalce zasul plaz, a je Walker to možnost zavrnil. Po njegovem mnenju je dovolj dokazov, ki potrjujejo teorijo neandertalskega grobišča. Pritrdil mu tudi eden izmed vodilnih strokovnjakov bioantropologije neandertalcev, profesor z washingtonske univerze iz St. Louisa Erik Trinkaus.

Trinkhaus je pojasnil, da so nekaj neandertalskih grobišč že dokumentirali v Vzhodni in Zahodni Evropi ter tudi v Jugovzhodni Aziji. Prepričan je, da bodo dobro ohranjena trupla iz Španije omogočila boljši vpogled v telo južnoevropskega neandertalca.