Posnetek sond STEREO. Foto: NASA
Posnetek sond STEREO. Foto: NASA
ISON
Komet polagoma izginja, kažejo sveži posnetki. Foto: NASA
ISON
SOHO-detektorji včeraj. Komet je jasno viden. Foto: ESA/NASA/SOHO
ISON
Pojavil se je še en rep, ki je po ugotovitvah Nase sestavljen iz težkih prašnih delcev. Foto: Nasa

Blizusončev komet ISON je perihelij dosegel okoli 19.45 po našem času. Kakšni dve uri poprej je Nasina sonda SOHO zaznala močno povečano svetlost. Kometovo jedro je bilo videti izrazito, skupaj z bleščečim in dolgim kometovim repom.
Toda kakšno uro pred perihelijem se je na posnetku pojavil še en, dodaten rep, sestavljen iz težkih prašnih delcev. Poleg tega je repatica postajala vse ožja in vse bolj spominjala na ostro konico puščice. Komet se je hitro tanjšal.
Razlog: vse bolj je postajal resničen tisti razvoj dogodkov, ki so si ga astronomski navdušenci po svetu najmanj želeli. Močne gravitacijske sile in vročina (nad 2.000 stopinj Celzija) sta bila med razlogi, da je komet razpadel.
Za nekaj časa je popolnoma izginil z vseh zaslonov, dokler se ni pozno zvečer na drugi strani Sonca pojavila podolgovata meglica. Jedro kometa je, kot kaže, skoraj popolnoma razpadlo, ostali so težki prašni delci in rep. Sonce je komet obglavilo.
Nekaj je še ostalo
Kot kaže, pa je del kometa še preživel. Več je vidno na tej animaciji. Po obratu okoli Sonca namreč košček skupaj z repom spet pridobiva svetlost, kar pomeni, da jedro morda še ni popolnoma uničeno. Veliko neznank je še odprtih: kolikšen del kometa je preživel; bo nekaj naslednjih dni ohranil svojo velikost, bo morda še viden na nebu? Več bo znano čez dan in v naslednjih dneh.
Veliko dvomov je nastalo, ker je komet za določen čas popolnoma izginil oz. ga sonde niso več zaznale. Zakaj se je to zgodilo, pri Nasi še ne znajo pojasniti.
Leto dni repatice
Dogodek so astronomi in navdušenci nad vesoljem nestrpno pričakovali skoraj leto dni, odkar sta ga septembra lani odkrila dva Rusa - Atrjom Novičonok in Vitalj Nevski. ISON je poseben zato, ker je Soncu izjemno približal.
Kometu so pred časom nekateri astronomi nadeli ime "komet stoletja", vendar imena ni upravičil. Če bi srečanje s Soncem preživel v celoti, bi bili Zemljani skoraj vec december priča izjemnemu pojavu, ki bi bil s prostim očesom videti tako podnevi kot ponoči.
Dogodek sta ameriška vesoljska agencija Nasa in evropska Esa opazovali s tremi sondami. Prvo orodje za opazovanje je SDO (Solar Dynamics Observatory). Vesoljsko plovilo že več let opazuje podrobnosti v Sončevi atmosferi in njegovo magnetno polje. Ob kometovem prihodu se je osredinil na njegov rep.

Drugo orodje prihaja v paru: STEREO A in B, dve sondi, vsaka na svoji strani zemljine orbite in usmerjena proti Soncu, kar omogoča "stereo", tridimenzionalno snemanje dogodka.
Tretje pomagalo je SOHO, ki je nastalo v evropsko-ameriškem sodelovanju. Še eno plovilo, ki se navadno uporablja za napovedi vesoljskega vremena (in zgodnje opozorilo pred Sončevimi nevihtami), saj se lahko osredini globoko v Sončevo strukturo.