Sovražni komentarji so na MMC-ju takoj odstranjeni. Foto: MMC RTV SLO
Sovražni komentarji so na MMC-ju takoj odstranjeni. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Urbanija
"Sem in tja se pojavi kakšen takšen primer, ko se tukaj oglasi policija in zahteva identiteto uporabnika," trdi Urbanija. Foto: MMC RTV SLO
Sovražni govor

Ti komentarji večkrat prestopijo mejo svobode govora in niso nobena redkost.

Urbanija: Sovražne ali žaljive komentarje takoj odstranimo
Komentarji s sovražnim govorom na spletnih portalih niso redkost. Odgovorni urednik Multimedijskega centra RTV Slovenija Uroš Urbanija pravi: "Pri nas imamo urednike foruma, ki stalno pregledujejo vse komentarje. Če odkrijejo kakršen koli komentar, ki ni v skladu z našimi pravili, ki je torej žaljiv ali vsebuje sovražni govor, ga takoj odstranijo."

Franci Valjavec, odgovorni urednik portala Siol.net, ob tem dodaja: "Odstranjujemo žaljive, neprimerne komentarje, pa seveda tudi sovražni govor."

Včasih posreduje tudi policija
Če komentar vsebuje sovražni govor, se zadeva ne konča samo z odstranitvijo komentarja. "Sem in tja se pojavi kakšen takšen primer, ko se tukaj oglasi policija in zahteva identiteto uporabnika," trdi Urbanija, Valjavec pa trdi, da za zdaj obiska policije niso imeli, se pa policisti po njegovih besedah včasih pozanimajo za IP-naslov, s katerega so določeni komentarji oddani, "kaj se pa s tem zgodi, pa ne bi vedel".

Na SIOL-ovem portalu imajo takih primerov okoli 15 na leto. Kaj se zgodi z njimi, smo preverili na policiji. "Na operativni ravni sodelovanje s tožilstvom, s sodiščem poteka več kot zgledno. Sodelujemo pri pripravi nove zakonodaje. To so vse neka orodja, ki bi nam pomagala, da bi v prihodnje pravočasno odkrili grožnjo, kot je bila na Norveškem," so pojasnili.

Sovražni govor lahko prijavite na Spletnem očesu
V Sloveniji sovražnega govora ne preganja samo policija. O njem lahko s klikom na posebno aktivno pasico na nekaterih spletnih portalih državljani obvestijo Spletno oko. "Namen tega Spletnega očesa je, da bi civilna družba mimo policije lahko imela eno točko, kjer ljudje lahko prijavijo ilegalne vsebine na internetu," je dejal Vasja Vehovar s Spletnega očesa.

Tako na policiji kot pri Spletnem očesu so v zadnjih letih zaznali porast sovražnega govora na spletu. Pravnik Matej Avbelj meni, da je sovražni govor v razvitih demokracijah omejen na obrobne medije, v Sloveniji pa je nasprotno: obrobje se je prebilo v ospredje, je za TV Dnevnik poročal Vasja Čepič.

Sovražni govor