Zadnji polet raketoplana bo pripadel Atlantisu, ki je sicer maja že opravil svoj uradno zadnji polet v vesolje. Foto: Reuters
Zadnji polet raketoplana bo pripadel Atlantisu, ki je sicer maja že opravil svoj uradno zadnji polet v vesolje. Foto: Reuters

S 304 glasovi proti 118 je predstavniški dom kongresa potrdil predlog Nasinega proračuna za leto 2011. Nasa je sprva predvidevala upokojitev flote raketoplanov po novembrskem poletu Discoveryja in februarskem poletu Endeavourja, zdaj pa bodo spomladi drugo leto lahko opravili še en zadnji polet z Atlantisom. Znane "space shuttle" večinoma uporabljajo za oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje in teleskopa Hubble.

Manjka le še Obamov podpis
Za prihodnje proračunsko leto 2011 je kongres za nadaljevanje vesoljskih programov odobril 19 milijard dolarjev, do konca leta 2013 pa skupaj 60 milijard dolarjev. Senat je predlog proračuna že odobril, tako da ga mora podpisati le še predsednik ZDA Barack Obama.

Črtan Bushov program "Luna 2020"
Proračun upošteva črtanje programa poti človeške posadke na Luno do leta 2020, ki ga je odobril prejšnji predsednik ZDA George Bush, Obama pa ukinil zaradi zamud in visokih stroškov. Proračun se zdaj osredotoča na razvoj nove rakete oziroma plovila, s katerim bi do leta 2025 astronavti obiskali asteroidni pas, po letu 2030 pa tudi Mars.

Sojuzu oskrbovanje ISS-ja
Predvidena so tudi sredstva za pomoč zasebnim podjetjem, ki bodo v času pomanjkanja raketoplanov in nove rakete Nase opravljale vesoljske polete. Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) bodo po upokojitvi raketoplanov do preklica oskrbovali z ruskimi raketami Sojuz.