Nastajanje vozila, ki bo čez dve leti in pol na Marsu, si lahko vsak dan v živo ogledate na Nasini spletni strani. Foto: www.ustream.tv/nasajpl
Nastajanje vozila, ki bo čez dve leti in pol na Marsu, si lahko vsak dan v živo ogledate na Nasini spletni strani. Foto: www.ustream.tv/nasajpl

Vozilo Curiosity (Radovednost) bo veliko kot avtomobil, imelo bo šest koles in tehtalo okoli 900 kilogramov. Tako bo kar dvakrat večje od roverjev Spirit in Opportunity, ki jih je Nasa na Mars poslala leta 2003. Curiosity bo njuno pot ponovil konec prihodnjega leta, na 'rdeči planet' pa bo prispel avgusta 2012.

Njegova glavna naloga bo, da na Marsu išče sledi življenja in pogoje, ki bi sploh omogočili preživetje živim bitjem. Opremljen bo z najnovejšimi napravami, med drugim z lastnim "geološkim laboratorijem", da bo lahko odstanjeval tanke plasti kamnin in jih analiziral.

S člani ekipe lahko tudi klepetate
Nasa je sestavo tega vozila ponudila na ogled vsem, ki jih njihovo delo zanima. V tem tednu je na svoji spletni strani objavila povezavo do posnetkov kamere, ki snema halo, kjer izvajajo ta projekt. Nasini tehniki so v službi od ponedeljka do petka od 8. ure zjutraj do 23. ure zvečer po njihovem času oziroma od okoli 17. ure do 8. ure zjutraj po našem.

Gledalci imajo ob tem tudi možnost, da s člani ekipe klepetajo v živo, in sicer po vnaprej določenem "urniku" klepetov. Povezavo do spletne strani najdete tukaj.

V spodnjem videu pa poglejte, kako so roverju namestili kolesa.