Srčni spodbujevalnik bi lahko postal cilj hekerskega napada, so prepričani znanstveniki. Foto: MMC RTV SLO
Srčni spodbujevalnik bi lahko postal cilj hekerskega napada, so prepričani znanstveniki. Foto: MMC RTV SLO

Hekerji bi namreč lahko prišli do osebnih podatkov bolnika ali ponastavili napravo ter s tem ogrozili zdravje bolnika, ki so mu vstavili srčni spodbujevalnik. Ekipa znanstvenikov, ki so jo vodili Kevin Fu iz univerze v Massachusettsu in Tadajoši Kohno iz univerze v Washingtonu ter kardiolog William Maisel iz hardvardske medicinske fakultete, je v laboratoriju prestregla signal, ki je bil poslan z vstavljenega defibliratorja.

Naprava je vsebovala informacije, kot so bolnikovo ime, postopek zdravljenja, datum rojstva in nekatere druge podatke zdravnika. Hkrati pa jim je z napravo, ki so jo izdelali sami, uspelo spremeniti nastavitve defibliratorja.

Raziskovalci sicer niso odkrili nobenega primera, v katerem bi defibrilator ali spodbujevalnik dobili v roke hekerji, obstaja pa strah, kaj se bo zgodilo v prihodnje, ko bodo te medicinske naprave vse bolj napredne.

Maisel je še opozoril, da je namen raziskave spodbuditi izdelovalce medicinske opreme, da bodo bolj previdni pri varnostnih vidikih, predvsem zato, ker brezžična komunikacija postaja vse bolj običajna. Na srečo že obstajajo določene varovalke, a se lahko izdelovalci bolj potrudijo, je dejal Maisel.

V izsledkih raziskave so se znanstveniki izognili objavi podrobnosti, kako so izdelali napravo za prestrezanje signalov defibrilatorja, da ne bi z objavo spodbudili nepridipravov.