Nadzvočni let bo počakal

Kot so sporočili organizatorji, zdaj razmišljajo o novih datumih. Mogoč termin je tako nedelja, sicer pa naj bi bil skok teoretično mogoč še do sredine novembra.

A vreme je vedno bolj nestabilno, je dejal eden izmed predstavnikov organizatorjev. Če s skokom letos ne bo nič, pa bi lahko znova poskusili poleti leta 2013.

Baumgartnerjeve načrte poleg vremena otežuje tudi to, da ima na voljo le še en balon s helijem za pot v ozračje, saj tisti, ki so ga napihnili v torek, ni več uporaben. 43-letni Salzburžan je danes na svojem profilu na Facebooku zapisal, da sreča danes pač ni bila na njegovi strani.

"Prišli smo tako daleč, da zdaj ni vrnitve. Ali se bo zgodilo jutri ali prihodnji teden, mi je vseeno, a še letos hočem v stratosfero. Mi smo pripravljeni," je še zapisal.

"Neustrašni Felix" se je na skok, med katerim namerava oblečen v posebno obleko pod tlakom prebiti zvočni zid in podreti svetovni rekord, pripravljal pet let. Če bo uspešen, bo podrl 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. Kittinger je zdaj član njegove ekipe.

Podrobneje v prispevku Nine Rozman, Igor E. Bergant pa je v studiu Odmevov gostil doktorja Igorja Mekjaviča, znanstvenika z Instituta "Jožef Stefan" v Ljubljani.